Србија и Балкан

Расте притисак: Шта ће ЕУ закључити на самиту поводом Бањске

У закључку који ће лидери држава чланица ЕУ усвојити на дводневном самиту Приштина и Београд ће бити позвани да раде на деескалацији, а припретиће им се и негативним последицама
Расте притисак: Шта ће ЕУ закључити на самиту поводом Бањске© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM

Лидери држава чланица Европске уније (ЕУ) на крају свог дводневног самита усвојиће закључак у коме ће изразити "дубоку забринутост безбедносном ситуацијом на северу Косова" и позваће Србију да у потпуности сарађује у истрази, и обезбеди да се одговорни за напад у Бањској изведу пред лице правде.

"Европски савет најоштрије осуђује насилни напад на полицију Косова 24. септембра 2023. Европска унија очекује да починиоци буду ухапшени и брзо приведени правди, те да Србија у потпуности сарађује и предузме све неопходне кораке", наводи се у нацрту закључака за самит ЕУ 26. и 27. октобра, у који је Радио Слободна Европа имала увид.

Лидери држава и влада Европске уније позваће Приштину и Београд да раде на деескалацији, и упозорити на негативне последице ако се стране не ангажују у том правцу.

"Косово и Србија морају наставити са сталним напорима за деескалацију, посебно одржавање нових избора на северу Косова што је пре могуће, уз активно учешће косовских Срба. Неуспех деескалације тензија имаће последице", наводи се у нацрту закључака.

Шефови држава нагласиће да жале што се не примењује Споразум о путу ка нормализацији односа, који су лидери договорили 27. фебруара у Бриселу, Анекс за имплементацију усаглашен 18. марта у Охриду, као и други споразуми постигнути у дијалогу.

"Европски савет позива Косово и Србију да их спроведу, без одлагања и предуслова. Ово укључује оснивање Заједнице општина са српском већином", поручиће учесници самита.

Они ће нагласити и да је нормализација односа суштински услов на европском путу за обе стране, те да оне "ризикују да изгубе важну прилику у случају недостатка напретка".

Предстојећи самит Европске уније је и оквирни рок када би Аљбин Курти и Александар Вучић требало да се изјасне о захтевима које су изнели чланови "велике петорке" приликом посете 21. октобра.

Приштина, иначе, од почетка оптужује званични Београд за инцидент у Бањској, што Србија негира. Курти је данас директно окривио српског министра одбране Милоша Вучевића што је Министарство одбране Србије одмах одбацило.

Министар спољних послова Хрватске Гордан Герлић-Радман показао је уочи почетка самита министара спољних послова земаља чланица Европске уније у Луксембургу, на који ће се начин званичници и на следећем скупу односити према Београду, изјављујући да се "ЕУ мора озбиљно позабавити српским паравојним јединицама на Косову и одлучно на то одговорити".

"Поменућу и последњи оружани напад српских паравојних формација на Косову, који морамо да схватимо веома озбиљно. Ово је озбиљан чин регионалне дестабилизације и ми морамо да одговоримо", окривио је Србију и хрватски шеф дипломатије, а пренео "Албанијан пост".

image