Србија и Балкан

Брнабић Османијевој: УН признаје Србију чији су део Косово и Метохија

"Седимо у Савету безбедности УН. Ово је дом Уједињених нација. Ви нисте члан УН", поручила је премијерка Србије Ана Брнабић одговарајући председници привремених приштинских институција Вјоси Османи
Брнабић Османијевој: УН признаје Србију чији су део Косово и Метохија© FOTO TANJUG/ZORAN COLIĆ (STF)

Премијерка Србије Ана Брнабић упитала је на седници Савета безбедности Уједињених нација због чега Приштина више од 10 година не имплементира Бриселски споразум и не формира Заједницу српских општина, додавши да је Београд имплементирао све из тог споразума.

"Приштина није ништа. Толико су конструктивни", поручила је премијерка, након што се јавила за реплику после говора свих представника земаља чланица СБ УН.

Говорећи о праву Срба на вето на КиМ, како преноси Танјуг, указала је да је парламент у Приштини изгласао формирање тзв. косовских безбедносних снага и поред тога што Срби нису гласали о томе.

"Срби, који би требало да гласају, нису гласали, а безбедносне снаге су формиране. Тако изгледа право на вето у пракси", навела је премијерка.

Одговарајући на тврдњу председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи да православне цркве на КиМ имају висок степен заштите, Брнабићева је нагласила да је реч о српским православним црквама.

"Њихова председница не може ни да изговори реч Србија, а то јесу српске православне цркве. Она чак не може ни да каже то", рекла је Брнабић.

Истакла је да је манастир Високи Дечани један од најугроженијих у Европи, као и да је то једини манастир на свету који је под константном заштитом наоружане војске, што је објавила европска организација Европа ностра која је тај манастир ставила на Листу седам најугроженијих објеката културне баштине у Европи.

Коментаришући изјаву Османијеве да Београд терорише Србе на Косову и Метохији, а да их Приштина брани, Брнабићева је рекла да је од маја ове године 2.000 српских породица напустило КиМ и отишло у централну Србију.

"Бежали су од вас који их браните", поручила је премијерка Србије Османијевој. Додала је да тзв. Косово има најмање повратника након рата.

"Зашто се људи не враћају? Јер када се врате, бивају ухапшени, а у затвору остану у просеку две године", рекла је Брнабићева.

Одговарајући на оптужбу Османијеве да "Србија жели територије Косова", премијерка је рекла да Уједињене нације признају Србију са КиМ као њеном аутономном покрајином.

"Седимо у Савету безбедности УН. Ово је дом Уједињених нација. Ви нисте члан УН", закључила је Брнабићева.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи такође се јавила за реплику и рекла да је слушајући представника Русије закључила да је та земља још једном искористила пропаганду против народа на тзв. Косову.

"Моји грађани су жртве незапамћеног злочина и патње никад пре тога виђене. Они су били жртве, али и бранитељи од пропаганде. Када слушате Брнабић и представника Русије о Куртијевоим терору рекла бих да је он жртва која је године била у затвору, али то им није довољно већ су објавили да није требало да пусте Куртија из затвора. Косово је пуно Мендела, Гандија и бораца за слободу", рекла је Османи.

image