Вучић: Нови састанак у Бриселу за 2-3 дана, не могу о разговору са "петорком", такав је договор

Још увек не знам тачну агенду предстојећег састанка. Све што је лоше за Србију - добро је за Куртија, поручио је председник Србије, који је у посети Лесковцу

Не мислим да било шта можемо да променимо у ставу великих сила, осим да се боримо и да говоримо истину, рекао је председник Србије коментаришући говор премијерке Србије у СБ УН и додао да је на седници била приметна негде балансираност, а негде острашћеност против Србије.

"Очекујем да наредна 2-3 дана поново идем у Брисел, али још увек не знам тачну агенду, јер не могу сасвим да говорим о ономе што је било предмет разговора са 'петорком', такав је договор", поручио је Вучић.

Истакао је да "у Београду никад нисмо тражили никакве санкције ни против кога" и да се тако понашају озбиљне државе.

О оптужбама политичких противника каже да је "све што је лоше за Србију - добро за Куртија", као и за оне у Србији "којима је једино важно да Курти говори против Вучића".

Није важно да се учини нешто добро за Србију, него да се учини нешто против мене, оценио је Вучић, говорећи о нападима на њега у вези са случајем Бањска. 

О предстојећој изборној кампањи поручује да ће водити одговорну политику и кампању, а да је "јасно какву ће политику и кампању да воде други". 

Уручен дигитални мамограф

Председник Александар Вучић рекао је данас, током посете Лесковцу, да ће реконструкција Опште болнице, којој је уручио савремени дигитални мамограф, бити завршена до јануара 2025. године.

Вучић се захвалио лекарима који брину о здрављу Лесковчана и истакао да ће обучени за рад на мамографу посебно бринути о здрављу жена.

Према његовим речима, мамограф који је уручен болници је 65 посто ефикаснији, а мање зрачи. 

Додао је да је најважније да још издржавамо, кад је реч о финансирању пројеката и да се не мењају приоритети, нити смањује новац. Лесковац, Ужице, Крагујевац, Ниш и Кладово добиће пре краја године и магнетне резонанце и мамографе, при чему Ужице добија два магнета, поручио је председник.

Он је подсетио да у Општој болници у Лесковцу није ништа обновљено још од 1959. године.

Вучић је најавио да ће доћи у Лесковац 19. новембра пошто ће се последњи меч у квалификацијама за Европско првенство, који фудбалска репрезентација Србије игра са Бугарском бити на новом стадиону у Лесковцу.

"Прво ћемо отворити стадион у Зајечару и долазимо сви овде да гледамо утакмицу", додао је Вучић.

Обиласку болнице присуствују министарка здравља Даница Грујичић, министар за јавна улагања Марко Благојевић и градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Директор Опште болнице у Лесковцу Небојша Димитријевић рекао је за Танјуг да реконструкција Опште болнице има огроман значај не само за Лесковац, већ за цео Јабланички округ.

"Прави се једна савремена болница апартманског типа у којој ће бити све двокреветне собе са купатилом, али и нове хируршке сале са централном интензивном негом и породилиштем. Мамограф је итекако значајан јер спада у 'златни стандард' за рано откривање карцинома дојке", рекао је Димитријевић.

Димитријевић је рекао да се реконструише главна зграда болнице, површине 25.000 метара квадратних.

"Болница је почела са радом 1974. године и до сада није вршена овако темељна реконструкција", додао је директор болнице.

На питање како су жене до сада обављале мамографске прегледе, Димитријевић је рекао да су до сада имали аналогни мамограф који се често кварио.

"До сада смо имали аналогни мамограф који се често кварио и који је пре почетка короне престао да ради и није више била могућа поправка. Нови дигитални мамограф ће за наше пацијенте, пре свега за скрининг мамографију, много значити имајући у обзир да је карцином дојке у самом врху малигнитета и смртности код жена", истакао је он.

Болница има више од 1.400 запослених, а покрива више од 240.000 становника на територији Јабланичког округа, односно општине Лесковац, Медвеђа, Лебане, Бојник, Власотинце и Црна Трава.

Председник Вучић представио је раније овог месеца мапу опремања здравствених установа и истакао да ће велики број савремених медицинских апарата бити обезбеђен здравственим установама у градовима и општинама широм Србије.

Навео је да ће мамографи, поред Лесковца, бити додељени општинама Куршумлија, Владичин Хан, Власотинце, Бабушница, Пирот, Соко Бања, Крушевац, Крагујевац, Сурчин, Обреновац, Мајданпек, Неготин, Кладово и Пожаревац.