Србија и Балкан

Куртијево пренемагање: Ја хоћу, Београд не да

Премијер привремених институција у Приштини сматра да Београд не жели да потпише споразуме јер они у суштини значе признање тзв. Косова
Куртијево пренемагање: Ја хоћу, Београд не да© AP Photo/Virginia Mayo/Tanjug

Премијер привремених институција Аљбин Курти позвао је на примену овогодишњих споразума потписаних од стране званичног Београда.

Курти је на панелу листа "Економист" у Грчкој поручио да је тзв. Косово спремно за примену Бриселског и Охридског споразума, истовремено оптужујући Србију да одбија примену јер њихов садржај значи "де факто признање".

Он је упозорио на агресију Србије и сталне претње, те затражио коалицију демократских држава против аутократије. 

"Понудио сам да га (споразум) потпишем у Бриселу, а затим у Охриду, али Београд то не жели јер би то значило де факто признање Косова", рекао је Курти и додао да је овај споразум креиран на основу некадашње "две Немачке".

Он је поновио да је, оно што недостаје, имплементација.

"У историји имамо више од 40 споразума, али имамо проблема са применом. Хајде да брзо спроведемо оно што смо се договорили, ја сам још увек спреман да их потпишем. То није био исти случај са другом страном, због чега су се јавиле потешкоће", рекао је Курти на панелу.

Аљбин Курти је нагласио и да ЕУ треба интерно реформисати и истовремено ширити, а да је Северноатлантски савез још једна важна тачка безбедности и мрежа која јача.

Он је говорио и о наводним претњама Србије, за које је рекао да су већ дата бројна сведочења која показују умешаност државе у напад на Косовску полицију 24. септембра у Бањској. Он је рекао да се Косово као држава труди да се гради на демократским основама, док Србија покушава да заустави напредак.

image