"Балкански лавови" и друге џихадистичке ћелије на Балкану: Где је инкубатор претњи највећи?

Циљ ове групе је да "ојача периферна деловања" терористичке организације Исламска држава (ИСИС) по европским градовима

На Балкану оперише најмање 20 џихадистичких ћелија, међу којима се издваја група "Балкански лавови", чија је "глава" на тзв. Косову, а "пипци" досежу до Албаније и Северне Македоније, објавиле су италијанске обавештајне службе.

Како пише "Блиц", та група представља "инкубатор претњи по Европу" и њен циљ је да "ојача периферна деловања" терористичке организације Исламска држава (ИСИС) по европским градовима.

Под тим се подразумевају организација и реализација терористичких напада на Старом континенту.

Владе Радуловић из Центра за геостратешка истраживања и тероризам каже да су ћелије, попут "Балканских лавова", поприлично конспиративне и да често уопште немају много чланова - од петоро до осаморо људи.

"Најчешће те јединице немају никакву међусобну комуникацију, него свака координира само са надређенима. Разлог за то је да их обавештајне службе не открију и не спрече у активностима", навео је Радуловић.

Према његовим речима, постоји осовина потенцијалних терориста на западном Балкану која највише привлачи пажњу.

"Та осовина се протеже од БиХ преко Санџака, који обухвата Рашку и део Црне Горе ка Косову и Метохији, са крацима у Северној Македонији и Албанији. Према подацима одређених служби, вехабије постоје и међу Ромима и Ашкалијама чак и у Београду, Смедереву, Новом Саду, Крушевцу и другим градовима", истакао је Радуловић за "Блиц".

Како каже, радикални исламизам користи мале и сиромашне заједнице да развије своју идеологију.

"Претпоставља се да тај број није велики и да их наше службе будно прате, с обзиром на то да нисмо имали ниједан инцидент", закључује он.