Србија и Балкан

Проветравање странке, или...? Ко су нови председник и челници Српске листе

Избор нових кадрова и челника Српске листе долази месец дана после трагичних догађаја у Бањској због којих је потпредседник странке Милан Радоичић био ухапшен у Србији, убрзо пуштен на слободу, и чије изручење Приштини тражи Европска унија
Проветравање странке, или...? Ко су нови председник и челници Српске листе© Приватни албум

На данашњој седници Скупштине Српске листе, која је одржана у седишту странке у центру Северне Митровице, смењено је досадашње руководство, а за новог председника странке постављен је проф. др Златан Елек, директор Клиничко-болничког центра у Северној Митровици.

Смењени су досадашњи председник Српске листе Горан Ракић, изабран на редовној изборној скупштини странке која је одржана 20. јула 2021. године као и потпредседник Игор Симић. Други потпредседник странке, Милан Радоичић, у међувремену је, после трагичних догађаја у Бањској, пошто је преузео одговорност за те догађаје, поднео оставку на све функције у странци, док је Далибор Јевтић једини поново изабран на место потпредседника странке.

На места потпредседника данас су, осим Јевтића, изабрани спец. др Драгиша Миловић, Иван Запорожац, проф. др Тања Вујовић и Драгана Антонијевић. 

На изборној скупштини одржаној јула 2021, саопштено је, иначе, да је мандат изабраних председника и потпредседника четири године, у складу са статутом Српске листе, и требало је да траје до 2025. године, па је данашњи избор Елека за председника и четворо нових потпредседника у неку руку ванредан у овој странци.

Проф. др Златан Елек, важи у Севереној Митровици и на северу Косова и Метохије за угледног, поштованог и цењеног лекара, оштрог у наступима једино када говори о проблемима са којима се сусреће здравствени центар којим руководи и када су у питању притисци на Србе на северу Косова и Метохије.

Потпредседник др Драгиша Миловић такође је угледни лекар, веома познат у народу, Иван Запорожац је новоизабрани председник Привременог органа за општину Северна Митровица, Тања Вујовић је декан Економског факултета са седиштем у Северној Митровици а Драгана Антнојевић директор Студентског центра у овом граду.

Нови чланови председништва Српске листе су: Гордана Савић, главна медицинска сестра у КБЦ Северна Митровица, Срђан Поповић, бивши градоначелник Грачанице, затим начелник Косовског управног округа Срђан Вуловић, председник Привременог органа општине Зубин Поток Немања Бишевац, Славко Симић, Иван Тодосијевић, коме је до пре неки месец суђено због изјаве о Рачку пре неколико година и који је био осуђен на затворску казну, као и Верица Ћеранић, Синиша Лазић и Саша Милошевић. 

Избор нових кадрова и челника Српске листе долази месец дана после трагичних догађаја у Бањској због којих је потпредседник ове странке Милан Радоичић био ухапшен у Србији, убрзо пуштен на слободу и чије изручење Приштини тражи Европска унија. Није, међутим, јасно да ли данашње промене на челу странке имају и колико везе са тим догађајем и последицама.

На северу КиМ данас није било могуће добити ни одговор на питање да ли је избор новог руководства Српске листе, странке која је на досадашњим изборима на Косову и Метохији редовно добијала више од 90 посто српских гласова, тек проветравање странке пред могуће нове локалне изборе на северу КиМ, просто довођење нових људи и кадрова како би се обезбедио бољи резултат или је по среди нешто дубље.

Избор новог руководства долази и после позива досадашњих челника странке Приштини да што пре распише локалне изборе у четири општине на Северу.

image