Србија и Балкан

РТ Балкан у руској апотеци: Хоће ли сибирски препарати излечити Србе?

Људи млађе генерације, све више се окрећу природној, алтернативној, биљној медицини, а старији суграђани имају веће поверење у руске лекове и суплементе него у оне са запада
РТ Балкан у руској апотеци: Хоће ли сибирски препарати излечити Србе?© РТ Балкан

"Даћете ми Софију", "Имате ли руски фластер", "а чувену руску мумију"?

За неколико минута проведених у руској апотеци "Здравље из Сибира" на Зеленом Венцу, екипа РТ Балкана могла је да чује поменута питања купаца на која љубазна фармацеуткиња одговара са стрпљењем и пажњом.

"Што се тиче руских препарата, постоји јако пуно апотека, веледрогерија и козметичких радњи на нашем тржишту. Међутим, ми смо једни од првих који су се пробили пре 15-ак година са понудом различитих суплемената и препарата на биљној бази и сада смо заступници за целу Србију", каже Мирјана.

Она додаје да потражња за овим производима доживљава експанзију.

"Људи, поготово млађе генерације, све више се окрећу природној, алтернативној, биљној медицини. Важно је и нагласити да сви суплементи могу да се пију као превентива, како би се на време деловало и спречило да се болест појави или узнапредује толико да морају да се пију лекови. Такође, код старијих грађана пресудну улогу има и то што су окренути ка Русији и имају веће поверење у руске лекове него у оне са запада", додаје фармацеуткиња.

Каже да су најчешћи купци људи у годинама, што је и логично јер имају више здравствених проблема.

"Траже креме за лечење реуматских тегоба, болова у кичми и зглобовима. Крема број један за проширене вене, капиларе и болове је руска 'Софија' која садржи медицинску пијавицу плус 25 компоненти. Продаје се у значајним количинама, баш се тражи", објашњава наша саговорница.

Према њеним речима, најпродаванији производ је чувена руска смола, односно мумија. 

"Она служи за јачање целог имунитета, за јачање костију и регулисање хормонског статуса код жена. Препарат постоји дуги низ година, па је владала велика заинтересованост и кад није могао да се купи код нас у Србији, већ су се наши људи сналазили, наручивали га од пријатеља и познаника из Русије. У питању је природни минерал смоле са Алтаја", истиче она.

Напомиње да постоји још један јако стар производ, који датира још из Првог светског рата.

"То је чувени лек Аминалон, препарат за мождану циркулацију који се користи као превентива деменције, можданог удара, боље прокрвљености у мозгу... Према повратним информацијама, велико је задовољство корисника Олиџима за регулисање шећера у крви. Ту је и чувени руски фластер, један од првих производа које смо увезли, на бази љуте папричице за реуматске проблеме. Траже се и антипаразитски програм за чишћење црева, популарна тројчетка, на бази чувене руске тројке - каранфилић, пелен и црни орах...", наводи саговорница РТ Балкана.

У руској апотеци и они са озбиљнијим здравственим тегобама и дијагнозама, попут канцера, могу да нађу нешто за себе.

"Имамо чагу, у капсули, праху и чају. То је медицинска гљива за помоћ оболелима од карцинома за јачање имунитета, са противупалним дејствима", набраја Мирјана.

Млађи купци се опредељују за препарате за регулисање метаболизма, за мршављење, креме за регенерацију ткива, витамине за очи итд.

"Има жена и мушкараца, цене су мало јаче за стандард пензионера, али за квалитет који нудимо, то није прескупо", признаје и наглашава да су по доласку Руса и Украјинца у Београд и они постали редовни купци.

"Додуше у мањем броју у односу на наше грађане, али има их. А наше апотеке постоје и у Нишу, Врању, Новом Саду", закључује.

image