Медијски закон се опет мења: Телеком неће моћи да добије државну помоћ ако се бави медијима

У Скупштини Србије Закон о електронским медијима ће претрпети измену, тако што ће бити усвојен амандман који се односи на Телеком Србију

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић изјавио је данас да ће се прихватити амандман који се тиче додатних средстава заштите која би требало да обезбеди конкуренцију и слободну тржишну утакмицу у складу са највишим стандардима.

Прихватиће се амандман којим Телеком Србија неће моћи да добије државну помоћ уколико се бави медијима, а Јовановић је позвао посланике опозиције да не обмањују јавност да предложени закони нису усаглашени са Европском унијом.

Он је истакао да, попут више европских земаља, и Србија, односно државни телекомуникациони оператер, има право да равноправно учествује на тржишту.

Јовановић је у Скупштини Србије навео да су у изради медијских закона учествовала медијска удружења, као и међународни партнери и да Влада Србије није ништа урадила на своју руку, нити преко ноћи.

Реагујући на критике опозиционих посланика који су поставили питање да ли су предложена решења у складу са Уставом, он је навео да је Устав из 2006. године изједначио државни и приватни капитал и да су предложени медијски закони потпуно усаглашени са Уставом Србије, медијском стратегијом и одговарајућом европском директивом.

"У 21. веку не можете један телеко-оператор спречити да се бави медијима. Сада телекомуникациони оператори живе од медија и не може се дозволити да на тржишту државни оператор буде осакаћен и да не може да се бави медијима, а други оператори да то могу да раде", рекао је Јовановић.

У Скупштини Србије у току је расправа о амандманима на Предлог закона о јавном информисању и медијима.