Србија и Балкан

Вучић о одласку у Брисел: Нема лепог састанка, да није било Бањске, нашли би нешто друго

У сусрет предстојећим састанцима у Бриселу, председник Србије је рекао да неће бити лаки, те да једва чека да се врати у Србију
Вучић о одласку у Брисел: Нема лепог састанка, да није било Бањске, нашли би нешто друго© TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће наредна два дана имати сусрет са председником Европског савета Шарлом Мишелом, шефом европске дипломатије Жозепом Борељом, Мирославом Лајчаком и француским председником Емануелом Макроном, немачким канцеларом Олафом Шолцом и Ђорђом Мелони у Бриселу.

Додао је да ће разговори бити вођени у формату један плус нула, односно да ће само он бити присутан састанцима са београдске стране.

"'Велика петорка' је била овде. Они су донели свој предлог око начина формирања Заједнице српских општина, ми смо дали своје одговоре и сугестије", рекао је председник Вучић.

На питање новинарке да ли може да открије детаље састанка, Вучић је рекао да не може и додао да Београд остаје спреман на разговоре и дијалог.

"Свакако смо ми спремни да разговарамо о томе и они куцају на отворена врата, када је Београд у питању", рекао је Вучић.

"Да ће бити лако, неће. Ту нема лепог састанка ни лепих ствари. Једва чекам да се вратим из Брисела", рекао је Вучић.

Како каже, свима је јасно ко не жели дијалог и формирање Заједнице српских општина.

Што се тиче одржавања извора за нове градоначелнике на северу КиМ, Вучић је рекао да ће Приштина, чак и да Срби покрену петицију, наћи безброј разлога да тај предлог одбије.

"Наравно, користиће се Бањска, да би се вршио изједначавање", рекао је он и додао да не мисли да европски лидери могу да не виде да Курти не планира да испуни ништа из споразума, нити да формира ЗСО.

Пред нама нису лаки дани, рекао је он.

"Желим да грађани знају да имају јако руководство које ће се борити за свој народ и да ћемо доносити одлуке у интересу нашег народа. И да ћемо успети да сачувамо Србију и да одбранимо њене интересе у политичком и економском и сваком другом смислу", поручио је он.

"За нас је ситуација драстично отежана после Бањске, дочекали су је као дар са неба и Албанци и међународни фактор, као и неки у земљи, али и да није било Бањске они мисле какао да се Србија приволи да призна тзв. независно Косово. И да није било Бањске, нашли би нешто друго. Морамо да разумемо да шта год ми урадили, шта год се дешавало, колико год они тобоже осуђивали Куртија, на крају, они су признали 'Косово', 22 од 27 земаља", рекао је Вучић.

Председник Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти позвани су на разговоре у Брисел, који ће бити одржани на маргинама самита лидера Европске уније крајем недеље, потврдио је портпарол ЕУ Петер Стано.

Дијалог је прекинут након догађаја у селу Бањска 24. септембра, а и пре тога састанци под покровитељством шефа европске дипломатије Жозепа Бореља и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, нису дали резултате.

Избори 17. децембра

"Избори ће бити 17. децембра, ја ћу их следеће седмице расписати", рекао је Вучић.

Појаснио је да ће он расписати парламентарне изборе за које је задужен, док ће остали, београдски и покрајински бити такође расписани.

"Пре тога председник Народне скупштине расписаће изборе у око 60 општина, а истог дана ићи ће се и на покрајинске изборе", рекао је председник Србије.

Како каже, види да су сви политички актери у ниском старту и да се спремају за биралишта.

Говорећи о буџету за предстојећу годину, али и економским мерама, Вучић је казао да ће за неколико дана пензионери добити повишицу пензија од 5,5 одсто, а потом и једнократну помоћ од 20.000.

Како каже, размишљаће о томе како да се помогне онима који имају мале пензије, од којих тешко живе.

"Корисницима социјалне помоћи ћемо пре краја године направити како да повећавамо помоћ", рекао је он и поручио да ће радити на томе да се помогне онима који лошије живе.

Плате у јавном сектору ће бити повећане двоцифрено, само ће се видети тачне бројке и о томе ускоро обавестити јавност.

Говорећи о систему "Пронађи ме", Вучић је казао да се труди да сагледа грешке и заблуде, те да када се преузме вођење земље у којој је 500.000 људи остало без посла, а јавни дуг је велики, када свакога дана имате питање КиМ које вам "виси над главом".

"И као председник владе и као председник, увек се бавите тим великим темама и немате времена", рекао је он и додао да нема ничег вреднијег од деце, те да је зато тражио да се ово питање реши.

Поручио је да сви морамо да ставимо посебан фокус на људе, жене и децу, без обзира што су страшно важни путеви и изградња инфраструктуре и у том смислу истакао важност мамографа у сваком делу земље.

"Један живот детета – дечака или девојчице је важнији од мостова", рекао је Вучић.

image