Завршено гласање у Скупштини: Усвојен буџет за 2024. и медијски закони

Посланици су изгласали низ закона убрзано, јер је председник Србије најавио да ће актуелни сазив распустити следеће седмице и расписати ванредне парламентарне изборе

Скупштина Србије усвојила је данас свих 60 тачака дневног реда међу којима је био низ закона, али и споразума, међу којима је најважнији Споразум о слободној трговини са Кином.

Посланици Скупштине Србије изгласали су буџет за 2024. годину у начелу са 146 гласова "за" и 31 гласом "против", а није гласало 13 посланика.

Укупни приходи републичке касе износе 2.040,9 милијарди динара, а расходи 2.238 милијарди.

Приходи су за 136,9 милијарди динара, односно 7,2 одсто, већи у односу на износ прихода који је предвиђен ребалансом буџета за ову годину, а расходи за 5,0 одсто.

Фискални дефицит буџета износи 197 милијарди динара, односно 2,2 одсто БДП-а и мањи је од дефицита за ову годину, који је ребалансом пројектован на 2,8 одсто БДП-а.

Усвојен је Закон о јавном информисању и медијима, са 142 гласа "за", против "18", а није гласало 15 посланика. Ниједан амандман опозиције која се бунила због овог закона, није усвојен.

Скупштина је усвојила и Закон о електронским медијима са 144 гласа "за" и 14 "против", а у њему је остала одредба против које се бунила прозападна опозиција, а у вези са правом Телекома да оснива медије.

Прихваћени су амандмани Одбора за културу по којима се регулише "контрола државне помоћи када је оснивач правног лица друштво капитала које обавља делатност електронских комуникација, а у складу са законом којим се регулишу електронски медији, а под условом да није корисник државне помоћи у складу са Законом о потврђивању Споразума о стабилизацији и придруживању између европских заједница и њихових чланица са једне и Републике Србије са друге стране, односно закона који регулише контролу државне помоћи".

Оба усвојена амандмана уређују и то да ће се државна помоћ оцењивати на основу критеријума који проистичу из примене правила конкуренције, а који се примењују у ЕУ.

Усвајање овог амандмана практично значи да би пословање Телекома требало да контролише Комисија за контролу државне помоћи.

Усвојен је и Закон о изменама закона о државном премеру и катастру са 144 гласа "за" и 10 гласова "против".

Посланици су усвојили и лекс специјалис о пројекту ЕКСПО 2027 - са 129 гласова за, а против је било 17 посланика.

Према предлогу буџета за 2024, држава ће у наредне три године издвојити по 22,6 милијарди динара за остварење пројекта ЕКСПО 2027.

Усвојен је и Закон о уџбеницима, измене и допуне закона о основном и средњем образовању, као и закони о зајмовима.

Посланици Скупштине Србије завршили су ноћас расправу о свим тачкама дневног реда текућег заседања, а председник парламента Владимир Орлић одредио је данашњи дан за гласање.

Посланици ужурбано гласају за законе, јер је председник Србије Александар Вучић најавио да ће следеће седмице распустити актуелни сазив и расписати ванредне парламентарне изборе.