РТ Балкан у Суботици: Обрачуни миграната некада трају сатима, грађани више не прилазе шуми (ВИДЕО)

Неколико дана пре међусобног обрачуна миграната на северу Србије у којем је троје људи изгубило живот екипа РТ Балкан обишла је Суботицу и околину како би са локалним становништвом разговарала о њиховим искуствима

Три мигранта су страдала у међусобном ватреном обрачуну који се рано јутрос догодио у напуштеним објектима некадашњег пољопривредног газдинства "Бачка" у близини Хоргоша. Како сазнајемо, ватрени обрачун почео је на ободима Палића и језера Тресетиште, а наставио се даље према Хоргошу односно пограничном појасу.

Наша репортерска екипа само неколико дана раније обишла је север Србије, како би са локалним становништвом које живи у непосредној близини разговарала о њиховим искуствима са мигрантима.

Грађани са којима смо разговарали осећају страх и немоћ због свега што су преживели, а списак инцидената је дугачак: од крађа, уништавања имовине, преко физичких напада, али и бацања експлозивних направа на кућу онима који се усуде да им се супротставе.

Лаура Пробојчевић која је нападнута у свом дворишту пред малолетном ћерком испричала је за РТ Балкан да је била "колатерална штета". 

Наиме, Лаура узета практично као талац и живи штит - један од миграната ју је шчепао како други не би могли доћи до њега. У том сукобу су је ударили мердевинама, а како би заштитила главу поставила је руке, епилог је напрснуће костију два прста.

Ференц Бака којем су су бацили три бомбе на кућу од којих су две експлодирале захваљује Богу што никога није било у домаћинству у том моменту.

"Нисмо ми никада имали сукоб са њима", каже Ференц, истичући да ничим није испровоцирао бомбашки напад. 

Додаје да је једини разлог за бацање бомби то што је звао полицију кад год чује пуцњаву (међусобни обрачун) као и то што им није дозволио да му уништавају усеве од којих он живи.

Шума у пограничном појасу на ободима Суботице и Палића одавно није место које локално становништво обилази.

"Ни шумар не сме да уђе", истиче Ференц.

Мигранти који се налазе у шуми нису "обичне" избеглице, већ су чланови организованих банди подељених у четири екипе које се баве илегалним пребацивањем избеглица даље у Европу.

Они су наоружани до зуба ватреним и аутоматским оружјем и претња су по обичне грађане.

Још један локални становник Јован Бодрожић, који већ три године живи у домаћинству управо у шуми за РТ Балкан рекао је да сматра да је "територија окупирана", јер је контролишу страни држављани који имају оружје. 

"Ми одемо да шетамо, знамо где су, сретнемо их и увек постоји неки ризик... Можеш да улетиш у линију ватре у моменту када они крену у обрачун", наводи Бодрожић истичући да верује да мигранти не би пуцали на локално становништво, јер знају да би то изазвало реакцију српске полиције. 

Ипак, стручњак за безбедност и некадашњи официр МУП-а који такође живи у Суботици Лука Радуловић истиче да треба решити узрок проблема, а не последицу, те да повремена хапшења не решавају проблем. 

"Превасходно треба да се бавимо узроком, а не последицом", наводи он, истичући да проблем није само у Суботици, већ у целој Србији, на свим местима где се окупљају. 

"Онај ко врши власт нека смисли начин како да их се ослободи", наглашава Радуловић.