Србија и Балкан

Посланици Скупштине тзв. Косова љути на Куртија: Бојкотовали седницу о резолуцији ЕП

За опозицију је било неприхватљиво и то што се косовски премијер Аљбин Курти није појавио у сали, чак ни да их обавести о исходу састанака које је јуче одржавао у Бриселу
Посланици Скупштине тзв. Косова љути на Куртија: Бојкотовали седницу о резолуцији ЕП© FOTO TANJUG/ VLADA PRIVREMENIH KOSOVSKIH INSTITUCIJA

Седницу Скупштине у Приштини, на којој је, како је то пренела "Коха", планирано усвајање декларације којом би се подржала резолуција Европског парламента којом је осуђен напад на тзв. Косовску полицију у селу Бањска, бојкотовали су посланици актуелне Владе, наводи "Коссев".

Због недостатка посланика, седница је затворена одмах након обраћања предлагача изјаве, шефа посланика ААК Бесника Тахирија и осталих представника опозиције. За опозицију је било неприхватљиво и то што се косовски премијер Аљбин Курти није појавио у сали, чак ни да их обавести о исходу састанака које је јуче одржавао у Бриселу.

Иако је и сам шеф европске дипломатије Жозеп Борељ потврдио да стране јуче нису успеле да се договоре око новог предлога за Заједницу српских општина, који је у Београд и Приштину пре шест дана донела међународна "петорка", опозиција сматра да је Курти, самим тим што је на првом састанку после тога позивао да се Охридски споразум и његов имплементациони анекс примене у целини, у потпуности, безусловно и без закашњења – прихватио и формирање ЗСО.

Са друге стране, Рамуш Харадинај из ААК потпуно подржава Куртијеве поступке од јуче и сматра да је "Косово" тако направило велики корак и поправило своју позицију. Он је додао да сада очекује да Европска унија укине казнене мере које су "Косову" уведене у јулу ове године.

image