Шолц: Преговори у Бриселу нису пропали, обе стране спремне за спровођење договора

Имамо изјаву Куртија и Вучића да ће спровести мере из докумената које смо израдили, то је јасно речено, поручио је немачки канцелар

Немачки канцелар Олаф Шолц сматра да јучерашњи преговори са Београдом и Приштином у Бриселу нису пропали, јер су обе стране исказале спремност за спровођење договора, преноси "Косово онлајн".

"У овој заиста суморној ситуацији могли смо да постигнемо напредак. Не делим вашу оцену да су преговори пропали. Мислим да ако направимо политичку процену, верујем да можете да се сложите са мном. Сада имамо изјаву Куртија и Вучића да ће спровести мере из докумената које смо израдили, Основни споразум, Охридски споразум и сада и концепт конкретног нацрта за успостављања ЗСО. То је јасно речено и то је исправан корак", рекао је немачки канцелар на констатацију новинара да су преговори пропали.

Шолц је истакао да ће међународна заједница настојати да се то и догоди.

"Сада је битно да се то спроведе и да сви који имају политичку одговорност изнађу снаге да нешто ураде за будућност. Ово није ствар у којој на крају може да се говори о томе ко има највише поена, већ се ради о стварању мирне будућности за грађане на 'Косову' и у Србији. И 'Косово' и Србија желе у ЕУ, а ми желимо да се то и догоди“, нагласио је он.