Србија и Балкан

Курти: Хтео сам да потпишем споразум о ЗСО, Србија је одбила

"Потпис би значио прихватање, а тиме и спровођење", казао је премијер привремених приштинских институција
Курти: Хтео сам да потпишем споразум о ЗСО, Србија је одбила© FOTO TANJUG/ VLADA PRIVREMENIH KOSOVSKIH INSTITUCIJA

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти изјавио је да је био спреман да потпише споразум о нормализацији односа са Србијом и предлог за формирање заједнице општина са српском већином, али да "српска страна за то није била заинтересована", преноси Радио Слободна Европа (РСЕ).

"Потпис би значио прихватање, а тиме и спровођење", казао је Курти, истичући да је самит ЕУ у Бриселу 26. октобра био место где је то требало да се догоди.

Казао је да су га западни званичници 21. октобра уверавали да је нацрт документа о формирању заједнице општина са српском већином "написан пажљиво и у складу с Уставом 'Косова'". Упитан о детаљима плана који су западни посредници представили, Курти је поручио да жели да испоштује захтев да се тај документ не објављује.

Курти је позвао међународни фактор да Србију сматра одговорном за, како је рекао, напад на "Косово" и одбијање потписивања споразума.

"Након 10 година инсистирања на Заједници, Србија је јуче одбила да потпише нацрт који су донеле Европска унија и Сједињене Америчке Државе", казао је премијер привремених приштинских институција. 

Према његовим речима, да је потписан у Бриселу, нацрт документа о заједници општина са српском већином, који су представиле западне дипломате, одмах би био достављен на оцену Уставном суду "Косова".

image