Србија и Балкан

Хрвати обнављају Павелићеву Хрватску православну цркву?

Резултати пописа становништа по којима је готово удвостручен број хрватских православаца брину Србе који сумњају да је можда реч о новој обнови злогласне ХПЦ
Хрвати обнављају Павелићеву Хрватску православну цркву?www.globallookpress.com © Daniel Karmann/dpa

Срба је у Хрватској све мање, а Хрвата све више, показују резултати пописа становништва у Хрватској, а преносе "Вечерње новости".

Статистике, међутим, Србима дају и већи разлог за забринутост, и то највише због података да се број хрватских православаца у овој земљи готово удвостручио.

Јер, сада се чак око 30.000 Хрвата на попису изјаснило да припада православљу, док је 2011. године њихов број био 16.647.

Овакве статистике могу да значе само две ствари: да се Срби изјашњавају као Хрвати из страха не би ли себи олакшали живот, или чак да је поново на делу покушај да се обнови Хрватска православна црква из времена НДХ.

"Енигма је ко се изјаснио као Хрват и православац у време кад је једнак грех бити и Србин и православац", каже председник Информационо-документационог центра "Веритас" Саво Штрбац.

Он истиче цифре са претходног пописа на конто којег су већ три организације затражиле стварање цркве, наследнице оне коју је 1942. године основао Анте Павелић.

А један од најгласнијих заговорника тог новопеченог хрватског православља био је Иво Матановић.

Он је 2010. године утемељио Удругу хрватских православних верника, а вредности "православља" које је промовисао огледају се можда најбоље у информацији да је он био члан Усташке младежи и велики обожавалац Хитлера и Павелића. Вероватно је у томе личио на оца који  је био чувар у логору Јасеновац.

Из његовог покушаја да обнови ХПЦ изашле су још две "хрватске православне цркве. Једна под вођством самозваног епископа Бонифација (Андрија Шкулић), а друга под вођством Александра Иванова, бугарског православног свештеника кога је за архиепископа хрватског и целе ХПЦ прогласила још сумњивија организација коју води "европски патријарх" Николас.

"Текући процес  асимилације Срба у корпус хрватског народа нарочито је приметан у крајевима где су Срби доминантно живели до ратова. Када се у тим крајевима упореде статистички подаци, јасна је диспропорција података о изјашњавању о националној и верској припадности. Док је број становника који се изјашњавају као припадници српског народа у драстичном паду, дотле је у истим местима, општинама и жупанијама у порасту број православних који су се изјаснили као припадници хрватског народа", каже историчар и кустос београдског Музеја жртава геноцида Бојан Арбутина.

Оправдан је страх Срба од формирања такве заједнице, верује он.

"ХПЦ је утемељена указом поглавара НДХ Анта Павелића 3. априла 1942.године и била је један од механизама за спровођење геноцидне политике хрватске државе током Другог светског рата, а пре свега како би се српски народ преверио и асимиловао", објашњава Арбутина додајући да податак о све већем броју православних Хрвата отвара простор за забринутост о будућности тамошње српске заједнице.

image