Ко се боји пописа још: Буне се јер су Срби већина у Црној Гори

Питање националности највише узнемирава црногорске власти, сагласни су саговорници Танјуга

Одагање пописа у Црној Гори под изговором мандатара за састав нове владе Милојка Спајића да је потребно да тај процес добије апсолутни легитимитет, заправо је само маска за прави разлог због чега се у тој балканској држави страхује од пребројавања грађана. Тамошње власти се, сагласни су саговорници Танјуга, заправо боје одговора које би пописивачи могли да добију на питање о националности грађана.

Историчар Александар Раковић уверен је тако да се попис одлаже јер би показао да су Срби већина у тој држави.

"Истраживања су показала да би попис у Црној Гори показао да су Срби већина, па се зато буне и одлажу га", казао је Раковић за Танјуг.

Он је навео да су свуда на балканском простору у попис увршћена питања националне, верске и језичке припадности, док су многе европске земље из упитника избациле националност и вероисповест.

Раковић каже да он лично не зна шта ће се битно променити у тих месец дана, за колико је ман­да­тар Ми­лој­ко Спа­јић померио по­пис ста­новништва.

Адвокат Тома Фила такође је уверен да одржавање пописа у Црној Гори некима не одговара, све док се не избаци питање националности из њега.

"Попис не одговара овоме што га је померио за 30 дана, а у међувремену ће опет да помери још и учиниће све да се, ако може избаци питање националности, а онда попис не значи ништа", истакао је Фила за Танјуг.