Србија и Балкан

Паралишући страх од чињеница: Хоће ли у среду 1. новембра почети попис грађана у Црној Гори?

На снази је подзаконски акт који је донела Влада да се попис одржи од 1. до 15. новембра, подсећају из Управе за статистику Црне Горе
Паралишући страх од чињеница: Хоће ли у среду 1. новембра почети попис грађана у Црној Гори?© Martin Siepmann/imageBROKER.com

Пуних дан и по до поноћи између уторка и среде, 31. октобра и 1. новембра 2023. када би, како налаже aктуална Уредба о спровођењу пописа Владе Црне Горе, требало да почне попис у овој држави, нико у Црној Гори са сигурношћу не може да каже хоће ли пописа и бити.

Ситуација је тренутно таква да је Уредба Владе да се попис спроведе од 1. до 15. новембра на правној снази. Та одлука је изгласана на Влади и до сада није промењена, нити укинута. С друге стране, мандатар Милојко Спајић који би данас или сутра требало да буде изабран за председника Владе, најавио је могућност одлагања пописа са чиме је сагласна нова скупштинска већина.

Реагујући на Спајићеву изјаву, Дритан Абазовић, премијер Црне Горе у техничком мандату, рекао да је да је Влада спремна да спроведе попис и да нема никаквих разлога за његово одлагање.  

"Знам колико и ви из медија. Све зависи од тока Скупштине, да ли ће бити изабран председник, касније и председник владе. Оно што се види је да опозицији, онима који су најавили бојкот не одговара ни одлагање од месец дана, да ће они инсистирати на још неким својим условима, а они су да се на попису не уваже оне категорије које су за нас Србе у Црној Гори најважније, категорије националне, језичке и верске припадности", каже за РТ Балкан Момо Вуксановић, председник Српског националног савета Црне Горе.

Управе за статистику Црне Горе на предлог о одлагању одговорено је да се "њихов рад заснива на важећим прописима" и да је "на снази подзаконски акт који је донела Влада да се попис одржи од 1. до 15. новембра".

ДПС којег је предводио Мило Ђукановић, у међувремену је саопштила да не одступа од позива својим симпатизерима да бојкотују пописиваче.

Што се тиче народа у Црној Гори извесно је да један део једва чека пописиваче, кажу да је коначно дошло време да се слободно изјасне ко су и шта су, којим језиком говоре, док други део јавно поручује да, када дођу пописивачи "неће бити дома".

У међувремену, траје кампања ДПС-а против пописа. "Бојкотујем фалш попис – дакле постојим", "Нијесмо дома, дођите догодине", неке су од порука којима се грађани позивају да не учествују у попису. Неке поруке – "На попис ћемо кад се војска на Косово врати" директно провоцирају неке друге који попис једва чекају.

"Од 1909. године када је био први попис у Црној Гори, па све до данас није било коректног, демократског и поштеног пописа што се тиче Срба. Те 1909. било  је 95 посто Срба кад није било никаквог утицаја Србије, ни из Европе. После је 1921. био нешто мањи проценат, 91 или 92 посто, а после су комунистичке структуре урадиле оно што је била стратегија да се просто речено, изведе расрбљавање Црне Горе. Таква је била стратегија и савремене Црне Горе да се Срби асимилирају у националне Црногорце", каже Вуксановић.

Ипак, по његовим речима, показало се да је потенцијал српског народа у Црној Гори изузетно велики да је увек присутан, а то је показао и отпор грађана пре неколико година преко литија и преко парламентарних избора, који су довели до смене власти.

У читаву причу око пописа укључили су се и неки велики западни медијски сервиси који ових дана подсећају грађане Црне Горе да "пописе не треба спроводити у изборним годинама". Из истог медијског сервиса, недавно су грађане подсетили и да "док је у Црној Гори пописивање нације, језика и вере део упитника који има највећу политичку важност, већина земаља ЕУ нити САД не прикупљају податке о националној и верској припадности и језику".

Други страни медијски сервис наводи да је "циљ одређених политичких снага, посебно оних окупљених око ДФ-а" да кроз попис "обезбеде промену садашње, пре свега етничке и језичке структуре државе како би се ти резултати користили као основа за промену постојеће уставне структуре државе", као и да је "о степену уплетености Србије излишно трошити време".

Паничан, паралишући страх од чињеница, од оног што ће попис утврдити, мишљење је Вуксановића, потиче из страха да ће бити доведени у питање резултати неких ранијих пописа, да оно што је утврђено није било реалан одраз ситуације.

"Ту је и утицај разних, европских, светских центара моћи који желе да корпус српског народа разбију на више делова и те делове супротставе једне другима. У Црној Гори се ипак показало да је потенцијал спрског народа изузетно јак и да не дозвољавамо да раде оно што су смислили", каже Вуксановић.

По његовом мишљењу, одлагање пописа на месец дана је добро, да се успоставе сви елементи регуларности, али да би даље одлагање пописа било јако лоше за политичке представнике српског народа и да то не сме да се деси.

"Представници српског народа не би смели да дају подршку мандатару уколико би се десило даље одлагање или да се укину категорије за које смо ми нарочито заинтересовани", каже Вуксановић.

Његова очекивања су да би овај попис могао да потврди да су Срби у Црној Гори релативна већина и по националној и верској и језичкој категорији и да Устав, донесен 2007. године после референдума није адекватан за нормално функционисање државе Црне Горе.

image