Ноћас се бира нова Владе Црне Горе; Спајић прочитао део експозеа и представио кандидате за министре

Мандатар за састав нове, 44. владе Црне Горе Милојко Спајић представио је вечерас посланицима Скупштине Црне Горе план и програм рада своје владе

Председник Нове српске демократије (НСД) и један од лидера коалиције За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) Андрија Мандић изабран је за председника Скупштине Црне Горе, а око 23 часа почело је ново заседање скупштине на којем би требало да буде изабрана нова влада.

Нешто после поноћи у Скупштину је дошао и актуелни премијер и лидер покрета УРА Дритан Абазовић који је оценио да је Спајић прекршио Устав јер није прочитао цео експозе.

Током претходне, конститутивне седнице Скупштине Борис Пејовић из Покрета Европа сад (ПЕС) и Зденка Поповић из Демократске Црне Горе изабрани су за потпредседнике Скупштине Црне Горе.

Гласање за избор председника Скупштине бојкотовали су посланици Демократске партије социјалиста, Бошњачке партије, Социјалдемократа, Либералне партије, Демократске заједнице Албанаца, Хрватске грађанске иницијативе и Грађанског покрета УРА, преносе "Вијести".

Они су организовали протест испред скупштине са којег су поручили да су "сви који су данас гласали за Мандића фашисти и клерофашисти". Окупљени су носили црногорске државне и једну словеначку заставу, чули су се и покличи "Слава Украјини".

Експозе Милојка Спајића: Усаглашени са циљевима НАТО и ЕУ, циљ добросуседски односи

Мандатар  за састав нове, 44. владе Црне Горе Милојко Спајић представио је вечерас посланицима Скупштине Црне Горе план и програм рада своје владе, јавља дописник РТ Балкан.

"Црна Гора ће своју вањску политику током мандата 44. Владе спроводити руководећи се стратешким националним интересима, кроз четири главна спољнополитичка приоритета: пуноправно чланство Црне Горе у Европској унији; активно и кредибилно чланство у НАТО савезу; унапређење добросуседских односа и јачање улоге наше државе у мултилатералним организацијама", рекао је Спајић.

Према његовим речима сада се, "јасније него икада прије да се Црној Гори указује реална прилика да постане прва следећа чланица Уније и тако оствари свој главни спољнополитички циљ".

31. окт 2023 • 00:30

Абазовић честитао Мандићу: Некад сте желели да запалите парламент

Нешто послије поноћи у салу је ушао посланик и лидер Грађанског покрета УРА и актуелни председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић.

Он је честитао је новом руководству Скупштине избор на функције.

"Г. Мандићу, драго ми је што сте дошли до места председника парламента и што се прешао један пут од неких, да ме не схватите погрешном, жеља да се 'запали' државни парламент до тога да се он данас чува", навео је.

Абазовић је оценио да је Спајић прекршио Устав јер није прочитао експозе.

"Добро је да грађани виде на који начин ћете управљати, иако мислим да ћете се временом поправити", додао је.

Премијер је рекао да неће бити слома јавних финансија, и да ће нови министар финансија морати да каже да ли ће држава банкротирати.

"Желим само да видим да грађанима 1. јануара обезбедите просечну зараду од 1.000 еура. Ваш план је да се одмах задужите за огроман новац.Само овај пут немојте да новац иде преко Београда, јер вас можда тамо неко, из политичких околности, може издати. Дајте да иде другим правцем", саопштио је Абазовић.

ДПС: Грубо прекршен пословник, говорићемо до јутра

ДПС тврди да је грубо прекршен пословник Скупштине и да је прва седница јесењег заседања требало да буде одржана на Цетињу. 

Обећали су да ће расправа трајати до раних јутарњих сати и да ће сваки њихов посланик искористити право да говори.

На седници и Јаков Милатовић

Седници Скупштине Црне Горе на којој ће бити изабрана нова влада присуствује и председник државе Јаков Милатовић. 

30. окт 2023 • 23:56

Представљени кандидати за министре

Након што је прочитао део експозеа мандатар Спајић је представио састав свог кабинета.

Кандидати ПЕС-а за министре су Филип Ивановић (вањски послови), Маида Горчевић (европски послови), Анђела Јакшић Стојановић (просвјета, наука и иновације), Новица Вуковић (финансије), Филип Радуловић (саобраћај), Андреј Миловић (правда), Јанко Одовић (просторно планирање, урбанизам и државна имовина), Војислав Шимун (здравље), Наида Нишић (рад и социјално старање) и Саша Мујовић (енергетика и рударство).

Председник Демократске Црне Горе Алекса Бечић биће кандидат те партије за заменика премијера за безбедност, унутрашњу политику, европске и вањске послове, а Момо Копривица за потпредседника Владе за политички систем, правосуђе и антикорупцију.

Драган Краповић предложен је за министра одбране, Владимир Мартиновић за министра туризма, екологије и одрживог развоја док ће Тамара Вујовић бити министарка културе и медија.

За министра унутрашњих послова био је планиран Борис Богдановић, али је он синоћ саопштио да одустаје "због усложњавања здравственог стања два члана најуже породице".

Демократе ће, како је најављено, предложити другог кандидата за министра унутрашњих послова, Данила Шарановића, актуелног заменика градоначелнице Подгорице.

Кандидати за министре су, након што је Спајић прочитао део експозеа и представио састав кабинета, ушли у пленарну салу.

Спајић представио део експозеа: НАТО , ЕУ и добросуседски односи

Мандатар  за састав нове, 44. владе Црне Горе Милојко Спајић представио је вечерас посланицима Скупштине Црне Горе план и програм рада своје владе.

"Црна Гора ће своју вањску политику током мандата 44. Владе спроводити руководећи се стратешким националним интересима, кроз четири главна спољнополитичка приоритета: пуноправно чланство у Европској унији; активно и кредибилно чланство у НАТО савезу; унапређење добросуседских односа и јачање улоге наше државе у мултилатералним организацијама”, рекао је Спајић.

По његовим речима сада се, "јасније него икада прије да се Црној Гори указује реална прилика да постане прва следећа чланица Уније и тако оствари свој главни спољнополитички циљ”.

"У том смислу, вреди поновити да ће Црна Гора наставити да буде стопроцентно усаглашена са вањском и безбедносном политиком Европске уније", рекао је Спајић.

Мандатар је нагласио да је "након именовања у правосуђу, потребно довршити и преостале реформске процесе, наставити борбу против корупције и организованог криминала те унапредити укупни медијски амбијент, али и интензивирати напоре на разрешењу бројних афера и нерешених убистава".

"Кроз чланство у НАТО, наставићемо да унапређујемо међународни положај Црне Горе, оснажујемо безбедносну и одбрамбену политику и доприносимо међународном и регионалном миру и стабилности", рекао је Спајић.

Спајић: Ноћас ћемо изабрати владу , сутра одлука о одлагању пописа

Мандатар за састав нове Владе Црне Горе Милојко Спајић је новинарима у неформалном разговору рекао да је план да се вечерас изабере нова влада, а да ће ујутро у 8.30 бити примопредаја, преносе "Вијести".

Поручио је да је такође план да у десет сати има састанак са председницом Европске комисије (ЕК) Урсулом фон дер Лајен, а да је планирано да седница владе буде у 13 или 13.30 часова када ће бити донета одлука о одлагању пописа.

Вечерас избор нове владе

Колегијум председника Скупштине Црне Горе је одлучио је да ће се вечерас одржати седница Скупштине на којој ће се бирати нова Влада Црне Горе.

Очекује се да седница почне за око пола сата.

Андрија Мандић, који је данас изабран за председника Скупштине одржао је колегијум са председницима посланичких клубова.

Завршена конститутивна седница Скупштине

Изабран је и председник и чланови Административног одбора, чиме је завршена конститутивна седница парламента.

За председницу је изабрана Јелена Недовић.

Административни одбор има 12 чланова - два члана имаће Покрет Европа сад (ПЕС), а по једног Нова, ДНП, Демократе, СНП, Посебан клуб посланика и Албански форум.

Изабрани потпредседници Скупштине

Борис Пејовић из Покрета Европа сад (ПЕС) и Зденка Поповић из Демократске Црне Горе изабрани су за потпредседнике Скупштине Црне Горе.

За Пејовића су гласала 53, а за Поповић 54 посланика.

"Предлози су усвојени и за потпредседнике изабрани су Борис Пејовић и Зденка Поповић", рекао је Мандић.

Они су положили заклетву.

Формирани су посланички клубови у Скупштини Црне Горе

Мандић је поручио да су образовани посланички клубови:

Клуб Демократске партије социјалиста (ДПС), председник Андрија Николић

Клуб Бошњачке странке (БС) - председник Амер Смаиловић

Клуб Покрета Европа сад (ПЕС) - председник Миодраг Лаковић

Клуб Демократске Црне Горе - председник Борис Богдановић

Клуб Грађанског покрета УРА - председник Милош Конатар

Клуб Социјалдемократа (СД) - председник Борис Мугоша

Клуб Албански форум - председник Никола Цамај

Посебан клуб - Јеврoсима Пејовић (председница), Радника Ћинћур и Владимр Добричанин

Посланички клуб ЗБЦГ-ДНП - председник Милан Кнежевић

Посланички клуб ЗБЦГ-Нова - председник Славен Радуновић

Посланички клуб Социјалистичка народна партија (СНП) - Савез грађана ЦИВИС - председник Драгослав Шћекић

Мандић предложио потпредседнике Скупштине

Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић је рекао да је предложио да Скупштина има четири потпредседника.

Предлог одлуке у целини подржало 46 посланика, није било против и уздржаних, преносе "Вијести".

Мандић је рекао да су се стекли услови за предлагање кандидата.

Он је казао и да су предложена два кандидата из парламентарне већине, Борис Пејовић из ПЕС-а и Зденка Поповић из Демократске Црне Горе.

Предлог је образложио Филип Ивановић (ПЕС)

"Задовољство ми је да у име клуба за потпредседника Скупштине предложим Бориса Пејовића", казао је и прочитао његову биографију.

Он је додао да се ради о особи изузетне скромности која данас краси ретке људе и да ће Скупштина добити изузетно активног, доброг, поштеног потпредседника.

Дајковић и Милатовић честитали Мандићу

Председник Слободне Црне Горе Владислав Дајковић честитао је Андрији Мандићу избор за председника Скупштине Црне Горе и поручио да је ово историјски дан за Црну Гору и српски народ.

"Поштовани председниче Скупштине Црне горе, господине Мандићу, од срца Вам честитам избор на једну од три најважније функције у држави - функцију председника парламента. Ваше именовање доживљавам као историјски искорак ка исправљању историјске неправде која је задесила српски народ у Црној Гори протеклих деценија, а којој сте Вашом борбом и жртвом несебично сведочили. Најзад, као млађи колега и као неко ко припада корпусу српских политичара у Црној Гори, убеђен сам да ћете своју функцију обављати часно и поштено, на радост и добробит свих грађана Црне Горе", поручио је Дајковић у саопштењу.

Честитке је упутио и председник Праве Црне Горе Марко Милачић и поручио да је поносан што побјеђује заједничка, помирена и непокорна Црна Гора.

"Данашњи дан показао је да борба за праву и праведну Црну Гору није била узалудна, да су деценијски прогони, хапшења и омаловажавања српског народа били део пута који смо очигледно морали проћи да би, коначно, утрли пут равноправности у држави која нас је родила, а чију љубав су нам јавно и уз аплаузе многих отимали", истакао је Милачић у саопштењу.

Он је додао да је поносан.

"Данас сам поносан што наша борба није била узалудна и што је за председника Скупштине Црне Горе изабран Андрија Мандић, који је и сам деценијама пролазио етикетирања и шиканирања побеђених политика које нам се више никада не смију поновити. Овим путем му у име Праве Црне Горе и у своје име честитам ступање на дужност председника Скупштине Црне Горе. У жељи да функцију председника Скупштине Црне Горе обавља успешно, у правој вери и мери истински слободне Црне Горе, поносан сам што побјеђује заједничка, помирена и непокорна Црна Гора", поручио је Милачић.

Додик честитао Мандићу: Српски народ препознаје ваше залагање за добробит свих

Председник Републике Српске Милорад Додик честитао је Андрији Мандићу избор на функцију председника Скупштине Црне Горе.

"Честитaм Андрији Мандићу избор на место председника Скупштине Црне Горе и желим пуно успеха у обављању ове одговорне функције. Поверење које Вам је указано најбоље је признање за Ваш досадашњи рад и рад Ваше партије, те јасан знак да су препознати напори које сте уложили на стабилизацији прилика у Вашој земљи, те напредак који је остварен", написао је он.

Додик је додао и да "српски народ, који представља значајну заједницу и који је интегрисан у црногорско друштво, и те како препознаје Ваше залагање за добробит свих људи који живе и доприносе црногорском друштву и стога подржава управо Вас и Вашу партију".

Антисрпски покличи на протесту испред Скупштине

Окупљени на протесту који предводи ДПС и поједине мање странке узвикују антисрпске пароле и оптужују Србију и Српску православну цркву да "фалсификују црногорску културу", јавља дописник РТ Балкан.

"Никад Црна Гора неће бити српска држава. Схватите - ми нисмо Срби и никада нећемо бити", узвикују присутни којих је сад неколико хиљада.

Мандатару Милојку Спајићу поручују - "или ћеш одложити попис, сести са нама за сто и прихватити све наше захтеве, или ћеш се суочити са неизбежним одлагањем пописа". 

Мандић: Морамо бити уједињени помирени и сложни

Мандић је након избора избора да има највише посланичког искуства јер је осам пута биран за посланика.

"Наш политички живот мора да тежи ка правди и истини. Свима нам је потребно да чинимо добра дела, а не само да изговарамо варљиве фразе. Оно у шта данас искрено верујем и чему желим да служим је само једно - помирење и само помирење. Оно је изузетно важно јер видим да је свет на ивици сукоба. Због тога морамо бити уједињени помирени и сложни", истакао је Мандић.

Поручио је да прије сваке одлуке треба чути све и изабрати најприхватљивије.

"Нико није важнији од народа и његове земље...Зато нам треба дијалог. Морамо почети да верујемо једни другима. Често се ових дана појављују испитивања јавног мњења да се најмање верује политичарима. То јесте проблем. Али се показује и да људи не вјерују никоме, а о томе нико не говори", рекао је Мандић.

Рекао је да је чак и унутар многих породица поверење једних у друге изгубљено.

"То је друга ствар за коју желим да се заложим да отпочнемо процес враћања поверења у људе. Није кукавичлук опростити ближњем свом. Похлепа и криминал дуго су ову земљу вукли уназад. Само слога и поверење могу да је врате. Тупећи оштрице наших разлика радимо за добробит свих нас. Зато смо донели одлуку о попису. Он ће почети 30. новембра и наредних дана ћемо обезбедити све додатне мјере заштите и грађани ће имати увид у податке које су дали Монстату. Данас све зависи од нас. А ми ћемо показати колико можемо заједнички да урадимо за добробит свих грађана. Наша је дужност да донесемо законе које народ тражи, а Црној Гори требају. Ово треба да постане дом аргументованих речи, живети са разликама није дужност јер природно стање нормалног друштва", рекао је Мандић.

Додао је "ми смо данас показати да је тропетинска већина гласала за једну идеју, једну особу".

"Да је вјечна Црна Гора" и "Слава Украјини" уз ЕУ, црногорске и словеначку заставу

Испред зграде Скупштине Црне Горе у Булевару Светог Петра Цетињског у центру Подгорице у току је протест неколико стотина грађана Црне Горе због избора Андрије Мандића за председника Скупштине Црне Горе.

Један од говорника, грађански активиста Пеђа Вусуровић узвикивао је "Слава Украјини".

Окупљени носе црногорске и ЕУ заставе, ту је и једна словеначка, узвикују повремено "Издаја, издаја", "е вива Монтенегро", "четници напоље" и певају "Да је вјечна Црна Гора", јавља репортер РТ Балкан.

Испред зграде иза металне ограде постављен је кордон полиције под шлемовима и панцирима.

Мандић изабран за председника Скупштине Црне Горе

Председник Нове српске демократије (НСД) и један од лидера коалиције За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) Андрија Мандић изабран је за председника Скупштине Црне Горе.

Мандић је изабран на наставку конститутивне седнице Скупштине из јула.

"Заклињем се да ћу дужност вршити по Уставу и закону, честито, одговорно и савесно", навео је Мандић.

Уручено је 49 гласачких листића, сви су важећи.

Неважећих листића нема.

Мандић је са 49 гласова "За" изабран за председника Скупштине.

Почело тајно гласање, ДПС одбија да учествује

По завршетку расправе посланици ДПС напустили су салу наводећи да неће да учествују у гласању. 

Оставили су на клупама црну траку као поруку да је данас "црни дан за Црну Гору". 

Почело је тајно гласање, јавља репортер РТ Балкан.

Како преносе "Вијести", седницу су напустили и посланици СД-а, БС-а и ДУА.

У сали, током гласања, нема ни посланика ГП УРА.

Завршена расправа о избору Мандића, следи гласање

Нешто после 17 сати и 20 минута завршена је расправа у Скупштини Црне Горе о предлогу да се за председника парламента изабере Андрија Мандић, јавља извештач РТ Балкан.  

Дата је пауза после које следи гласање. 

Почиње протест испред зграде Скупштине ЦГ

На Булевару Светог Петра Цетињског, испред зграде Скупштине Црне Горе постављена је бина са натписом "На окуп" за вечерашњи протест који због избора Андрије Мандића за председника парламента организују ДПС, СД и покрет "Луча", јавља дописник РТ Балкан. 

Око бине у овом тренутку окупљено је двадесетак људи који пуштају музику преко јаког разгласа и која се чује и у сали где се одржава седница Скупштине Црне Горе на којој траје расправа о избору Мандића.

Посланица ДПС Александра Вуковић Куч позвала је око 17 часова и 15 минута све посланике Скупштине да у 18 часова изађу на протест пред зграду Скупштине наводећи да: "Милојко Спајић данас предаје Црну Гору њеним гробарима". 

Учесници скупа носе заставе Црне Горе, ЕУ, Словеније, јављају "Вијести".

Ераковић из ДПС-а позива грађане на протест

Присуствујемо сцени политичког кукавичлука, навео је Јевто Ераковић (ДПС).

Склепана већина се договорила да посланик има нешто око два минута да каже шта мисли о овом срамном чину у црногорском парламенту, навео је он.

Истакао је да данас "треба да се гласа за човека који слави Павла Ђуришића", преносе "Вијести".

На чело парламента треба да дође неко из суседне државе, човек који је поручио да му је први задатак када дође на власт излазак Црне Горе из НАТО-а, навео је он.

Ераковић је позвао грађане на протест у 18 часова.

"Данас када четнички војвода постаје председник црногорског парламента дајем часну црногорско реч да ћу радити на заустављању деградације политичке културе Црне Горе, радити на њеном заустављању и бити верна другарица онима који ће је на том путу подржавати", рекла је посланица Александра Вуковић Куч (ДПС).

"Јединствена Црна Горо, четничком војводи Војиславу Шешељу није успело да буде челник скупштине, али Андрији Мандићу јесте", навела је она, јавља дописник РТ Балкан.

Николић из ДПС-а: Како ће представници мањинских народа погледати сународнике у очи?

Андрија Николић из ДПС-а поручио је да је четништво данас у Црној Гори легитимисано као државна идеологија.

"Ово је само наставак Подгоричке скупштине... Тужан сам јер видим да је некима нелагодно да данас гласају за четничког војводу. Питам се како ће поједини из ПЕС-а, из реда мањинских народа, отићи у Бијело Поље и Пљевља и погледати своје сународнике у очи. Чули сте Мандића и данас - различити су путеви, исти су циљеви. Покушава да нам прода идеологију четништва за европски пут", истакао је.

Николић је навео да је сва инфраструктура Србије била упрегнута да "угура" ЗБЦГ у власт, пишу "Вијести".

"Заборавили су представници албанских партија да је Мандић у склопу Војске Југославије препадао Албанце по Косову и спроводио политику Слободана Милошевића - политику етничког чишћења Косова. Мислите да је неко то заборавио? Наравно да није. Нек вам за крај ове дискусије одзвањају ријечи Андрије Мандића, изговорене на митингу подршке Радовану Караџићу у Београду: 'Поручујем Борису Тадићу да нема те функције, положаја и милиона долара због којих се исплати носити жиг издајице'. Нек вам је срећна фотеља Андрије Мандића. Ово је црни дан црноогорског парламентарнизма", поручио је.

Спрема се протест испред парламента

У црногорском парламенту је након петнаестоминутне паузе настављена расправа о кандидатури Андрије Мандића, једног од лидера ЗБЦГ за председника Скупштине Црне Горе.

Истовремено, за 18 сати је најављен протест у организацији Форума слободних грађана Луча и дела опозиционих партија.

Подгорички портал ЦдМ пише да су грађани из Никшића, Херцег Новог, Мојковца, Тивта, Плава кренули аутобусима и у колонама својим возила на протест у Подгорицу.

Протест се организује против одржавања пописа становништва и избора Мандића за председника Скупштине Црне Горе.

Позив грађанима на протест упутили су и посланици дела опозиционих, пре свих ДПС-а.

Нова пауза; ДПС, СД, ГП УРА, БС, ХГИ и део Албанаца против Мандића

Демократска партија социјалиста (ДПС) и Социјалдемократе (СД), ГП УРА, ХГИ и део посланика Албанаца изјаснили су се данас да неће подржати једног од лидера ЗБЦГ Андрију Мандића за председника Скупштине Црне Горе.

Према до садашњим уводним излагањима, СНП, ПЕС и Демократе ће подржати Мандића.

Ник Ђељошај из Албанског форума казао је да верује у оно што је у споразуму о формирању власти.

Мехмед Зенка из албанске странке ДУА рекао је да му, како је навео, његови гробови никада не би опростили ако би гласао за Мандића.

Лидер Албанске алтернативе Ник Ђељошај, рекао је да је споразум о новој власти потписао "као компромисно решење".

Уводна излагања су завршена, а тренутно је у току још једна пауза у раду Скупштине.

ХГИ и ДУА неће гласати за Мандића: Читали смо различите књиге о српско-албанским односима

Лидер Демократске уније Албанаца (ДУА) Мехмед Зенка навео је да му није сметало да да подршку Бечићу, без обзира што је знао да је имао подршку бирача који су великим делом Срби.

"Нећу гласати Мандића зато што смо читали различите књиге о историји српско-албанских односа", навео је он.

Адријан Вуксановић (ХГИ) навео је да је пред њима лака одлука.

"Не због људског карактера Мандића већ због политике коју он представља, а то је некомплементарно са политиком Хрватске грађанске иницијативе. Нећемо га подржати јер за нас НАТО није четврти Рајх", истакао је он.

УРА: Договор Спајић-Мандић није добар и нећемо га подржати

Милош Конатар (Грађански покрет УРА) казао је да је требало четири и по месеца да се дође до договора о формирању нове власти.

"Није проблем што се чекало четири и по месеца него што споразум и договор Спајић-Мандић није добар и УРА то неће подржати. Против смо из најмање два разлога. Први је што овај предлог није корак ка ЕУ, већ корак назад и такође против смо зато што је овај предлог плод компромиса и зато одговорност не носи Андрија Мандић него Милојко Спајић", казао је Конатар.

Он је додао да можда некоме није важно, али је по њему ЕУ најважније питање у Црној Гори.

Лаковић: Мандић ће часно бранити Устав и Пословник

Миодраг Лаковић из Покрета Европа сад (ПЕС) казао је да су избори у јуну показали да ПЕС има највеће поверење грађана.

"Грађани су нам дали мандат да формирамо владу. Процес преговора је имао своја оптерећења, али заједно са партнерима формирали смо скупштинску већину и договорили владу", казао је Лаковић, преносе "Вијести".

Рекао је да верује да ће Андрија Мандић часно бранити Устав и Пословник и на најбољи начин артикулисати демократски дијалог у чему ће у клубу ПЕС-а имати недвосмислену и неподељену подршку.

Жестока расправа: Ко је издао идеале и ко је пуштао бркове да личи на Молотова?

На почетку расправе о кандидату за председника Скупштине Црне горе жестока полемика између Андрије Мандића и Данијела Живковића, в. д. председника Деморактске партије социјалиста, јавља дописник РТ Балкан.

"Потпуно је избледела политика коју сте водили, у идеолошком смислу. У програму Нове српске демократије стоји да ћете повући Црну Гору из НАТО, а потписали сте споразум да ћете поштовати све оно што је Црна Гора до сада постигла у програму НАТО интеграција и градити поверење са НАТО. Позивам бираче ДФ да узму програм и статут и прочитају јесам ли у праву. Да ли ћете као што сте обећали повући признање Косова и условити ову владу да то учини? Дубоко ме занима да ли сте садашњи или некадашњи Андрија Мандић, да ли вас је сада неко отео? Сваки ваш бирач сада може да вас пита да ли сте због једне фотеље издали све своје ставове и оно за шта сте се деценијама борили. За фотељу продали сте Косово и Русију и све за шта су се залагали", рекао је Живковић.

Одговорио је Мандић посаветовавши Живковића да је у опасности да остане заробљеник прошлости.

"Ми немамо никога ближега него једни друге. Сви треба да нађемо неке друге формуле сада када је човечанство на ивици највећег рата у историји, кад видимо како се колебају велике силе. Позивам вас да ваш пут буде другачији од пута ваших претходника. Правите велику грешку, људи који нас гледају траже од нас да ми данас пошаљемо сасвим другачију поруку. Ми смо направили један поштен споразум са политичким станкама, неке су добиле више, друге мање, нисмо добили све што смо желели али смо одлучили да заједно радимо. Дозволите да ја боље познајем српски народ у Црној Гори, да боље знам шта може да прихвати Србин у Црној Гори и да зна да се до истих циљева може ићи на различите начине", рекао је Мандић.

У расправу се укључио и Милан Кнежевић који је Живковића подсетио на неке изјаве Ђукановића.

"Због шаховнице сам замрзео да играм шах", је ли то изјавио Ђукановић или Андрија Мандић? "На Косову ћемо се обрачунати са иредентом и шиптарским елементима", је ли то изјавио Мандић или Ђукановић? "Подгоричка скупштина је нешто најбоље што се догодило у историји Црне Горе после заседања Авноја", је ли ово рекао Мандић или Ђукановић. Па, Милан Роћен је пустио бркове да би личио на Молотова и ви сада нама елаборирате руску прошлост. Да ли је Мандић слао гориво српској војсци у РС кад се бранила Бањалука или Мило Ђукановић и на томе му се јавно захваљујем. Господине Живковићу, ако желите да будете озбиљан политичар морате се одрећи политике Мила Ђукановића", рекао је Кнежевић.

ДПС оштро против да Мандић буде председник Скупштине Црне Горе

В. д. председник најутицајније опозиционе Демократске партије социјалиста (ДПС) оштро се данас успротивио да кандидат ЗБЦГ Андрија Мандић буде изабран за председника Скупштине Црне Горе.

Он је рекао да се ДПС противи да Мандић буде изабран за председника Скупштине Црне Горе зато што се одувек противио евроатлантском путу земље, зато што не признаје Црну Гору као државу, да се залагао за опозив признању самопроглашеног Косова, да не признаје грађански концепт друштва, што је, како је казао, више пута сам рекао.

Живковић је спочитао Мандићу да је потписивањем Споразума о формирању 44. Владе Црне Горе заправо признао самопроглашену косовску независност.

Обраћајући се директно Мандићу, Живковић га је питао да ли он некадашњи Андрија Мандић или садашњи и "да ли ће повући признање Косова, да ли ће од Владе тражити да се повуче из НАТО савеза и да ли ће тражити враћање војника из НАТО мисија".

"Ми данас за председника Скупштине треба да изабремо четничког војводу, како он сам за себе каже. Не може он сам себе изабрати за председника, знам да вам је то смешно, знали смо и ми понекад да доносимо погрешне одлуке", рекао је Живковић.

Додао је да Мандић никада није признао резултате референдума 2006. године и да, како је навео, прославља Подгоричку скупштину, датум када је Црна Гора нестала.

Мимо уобичајене праксе, председавајући Скупштине дозволио је Андрији Мандићу да реплицира Живковићу, рекавши му да је његово излагање показало да је "Црна Гора тешко оболела од организованог криминала и корупције, и да се то урушило 30. августа 2020. године".

"Саветујем вас да не останете заробљеник прошлости", казао је Мандић Живковићу и истакао да "ми овде никог ближег него једни друге".

Кнежевић: Најбитнија људска биографија Андрије Мандића

Кнежевић је пред посланицима прочитао биографију Мандића. Он је навео да је у Црној Гори битнија људска биографија Андрије Мандића.

"Основна црта Мандића је истрајност, људски компромис за добробит обичних људи. И управо та истрајност и спремност, када су сви мислили да су пали наши барјаци отпора, показала је да имамо синергије и довољно храбрости и мудрости да трасирамо пут равноправности и понудимо руку помирења", казао је он.

Кнежевић истиче да је имао прилика да поклекне, али да Мандић никада није био спреман да тргује ни идеологијом ни именом и презименом своје породице.

"Овде се налазе његови гробови и колевке његових потомака. Андрија Мандић нема резервне државе и за разлику од многих, има намеру да свој кредибилитет угради у просперитет ове државе, и да вам он и наша коалиција пруже руку помирења да схватите да ЦГ нема без Црногораца, Бошњака, Муслимана, Албанаца, Хрвата, али ни Срба", казао је Кнежевић.

"Радује ме што ће Мандић бити изабран за председник парламента као први Србин после 2006. године којег није гласао ДПС и њихови партнери и то није победа ДПС-а, ДФ-а, већ Црне Горе", казао је Кнежевић.

ДПС тражи да се Мандић изјасни да ли има и држављанство Србије

Пре почетка седнице Скупштине Црне Горе, позивајући се на процедурална питања, шеф посланичког клуба опозиционог ДПС Андреј Николић затражио је да се кандидат за председника Скупштине, лидер НСД Андрија Мандић изјасни да ли има и српско држављанство.

Он је рекао да постоји деликатна уставно-правна ситуација, јер је Мандић и држављанин Републике Србије и да у том случају не може да буде председник Скупштине Црне Горе.

"Позивам Мандића да пред грађанима Црне Горе покаже да је његово српско држављанство стечено легалним путем, навео је он, додајући да је то важно питање преко којег неће лако прећи", рекао је Николић.

Мандић није тражио реч, а посланик Коалиције ЗБЦГ Славен Радуновић казао је да је у питању покушај опструкције од ДПС-а.

"Све што смо чули не припада овом моменту. Молио бих да наставимо са радом", навео је Радуновић.

Скупштина је прешла на дневни ред - избор председника парламента, а образложење да то буде Андрија Мандић подноси лидер ДНП и посланик ЗБЦГ Милан Кнежевић

Минут ћутања страдалим цивилима на Блиском истоку

На предлог посланика СД-а Николе Зиројевића, посланици су минутом ћутања, одали пошту страдалима на Блиском истоку.

Посланик ДПС-а: Поставити заставу Украјине у парламенту, Кнежевић: Додајте и заставу кинеских Ујгура

Посланик ДПС-а Јевто Ераковић иницирао да се у парламенту постави застава Украјине која ће ту стајати до краја "агресије Русије на ту земљу".

Реаговао је један од лидера ЗБЦГ Милан Кнежевић који је предложио, ако се већ у парламент ставља застава Украјине да се поред ње ставе и заставе Палестине, Израела, Сирије, Колумбије, Вијетнама као застава кинеских Ујгура и да се на тај начин покажу сва стремљења Црне Горе. 

Мандић предложен за председника Скупштине

Група од 18 посланика предложила је лидера Нове српске демократије Андрију Мандића за председника Скупштине.  

Настављена седница, констатовани мандати новим посланицима

Након паузе, настављена је седница Скупштине Црне Горе.

Миодраг Лекић је констатовао да су мандати започели Дејану Ђуровићу, Васу Обрадовићу и Бојани Пићан из коалиције "За будућност Црне Горе", Николи Зиројевићу (СД) из коалиције "Заједно", Фатмиру Ђеки из Албанске алијансе и Анђели Војиновић из Демократа.