Фон дер Лајен у Скопљу: Ваш избор! Северна Македонија је суверена држава и сама бира

Посетом Скопљу председница ЕК започела је турнеју по Западном Балкану

Све политичке партије треба да подрже уставне амандмане јер све имају одговорност за будућност Северне Македоније, рекла је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен током посете Скопљу.

"Ваш избор! Северна Македонија је суверена држава и сама бира", рекла је Фон дер Лaјен.

Био је то њен одговор на то шта ће се догодити, пише Радио Слободна Европа, ако држава до децембра ове године не усвоји нову серију уставних амандмана погубних за државу и македонски идентитет, а која је потребна за интеграцију у Европску унију.

Посетом Скопљу председница ЕК започела је турнеју по Западном Балкану. У склопу турнеје планирано је да се регионалним лидерима детаљније представи План ЕУ за придруживање Западног Балкана.

Како подсећа РСЕ, Скопље и Софија потписали су 2017. Споразум о добросуседству и пријатељству, али Бугарска је 2019. ставила вето да Северна Македонија добије датум за почетак преговора о чланству у ЕУ због историјског, језичког и идентитетског спора.

Блокада је превладана лани у јулу прихватањем "француског предлога", чиме је отворена прва фаза приступних преговора с ЕУ.              

Међутим, у парламенту Северне Македоније засад нема већине гласова за уставне промене. Процес уставних амандмана, којима би Бугари требало да буду уврштени у македонски Устав, започео је у августу у македонском Собрању, али је исти дан заустављен. Да би амандмани били усвојени, за њих треба да гласа две трећине од 120 заступника парламента.