Србија и Балкан

Вучић: Србија ће увек бити под притиском због КиМ; Хрватска и скандинавске земље би да нас казне

Србија ће увек бити под притиском када је у питању Косово и Метохија, али је важно да држава иде напред, каже председник Александар Вучић
Вучић: Србија ће увек бити под притиском због КиМ; Хрватска и скандинавске земље би да нас казне© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су разговори са европским званичницима у Бриселу били компликовани, али и да следи још тешких одлука.

"Ситуација у Бриселу је била веома компликована и тешка, борили смо се и одрадили свој посао. Оно што је важно - мислим да смо сачували Србију, упркос чињеници да се ни данас не осећате добро, и не можете да се осећате добро док траје терор над народом на Косову и Метохији", рекао је Вучић у емисији "Ћирилица".

Вучић је саопштио да ће сутра имати важан разговор са председницом Европске Комисије Урсулом Фон дер Лајен.

"Сутра ћемо имати важан разговор цео дан и вече, јер она остаје у Београду да преноћи и дуго ћемо, осим званичних разговора, имати разговоре и после тога, у четири ока и заједничку вечеру. Имаћемо много времена да разговарамо о свим важним питањима за Србију, што мислим да је увек негде лековито", додао је Вучић.

Он је истакао да ће бити још тешких одлука, али да "знамо шта не смемо", и да је важно да Србија иде напред.

Вучић је даље навео да ће Србија увек бити под притиском када је у питању Косово и Метохија, и подсетио да су за кажњавање Србије увек били Хрватска, део скандинавских и балтичких земаља, понекад и Бугарска, као и део самих Срба, које је назвао "аутошовинистима".

Он је подвукао да се "никада нико није тако острашћено залагао за кажњавање Србије као Хрватска". 

"Не могу да кажем да мени неко лично прети, али то се ради кроз тзв. прикривене претње нашој земљи. Оно што ја не могу да разумем је када се праве да не виде оно што ја знам да виде. Једно од питања на које нисам био спреман је питање зашто седим са Милорадом Додиком, јер ми је било логично да српски лидери седе заједно. Кажу да није добро да једем хамбургер са њим, мој одговор није имао везе са менијем и храном", казао је председник Србије.

Споменик Иштвану Пастору

Вучић је, такође, рекао да је смрт председника Скупштине АП Војводине и лидера Савеза војвођанских Мађара Иштвана Пастора "огроман губитак за Србију".

"Смрт Иштвана Пастора је велики губитак за Србију, то је човек који је извукао из раља сукоба својом снагом српски и мађарски народ, ја сам му бескрајно захвалан. Биће му подигнут споменик какав заслужује, због свега што је урадио и за Србију, Мађаре и за снажење наших односа", напоменуо је председник Србије.

Јавне финансије у Србији у одличном стању

Он је напоменуо да је од представника Међународног монетарног фонда (ММФ) данас чуо да су јавне финансије Србије у одличном стању и да ће све што је обећано од повећања плата и пензија бити у потпуности испуњено без последица по јавне финансије.

Вучић је додао да Србија држи ниску стопу јавног дуга на 51 одсто, а да је тај проценат на нивоу Европске уније 83 одсто, а на нивоу еврозоне 91 одсто.

Он је истакао да индустријска производња расте брже од очекиваног, те да мисли да ће и за ову годину раст ићи и до 2,7 одсто, а можда и до 2,8 одсто БДП-а.

"При томе индустријска производња вуче наш напредак, тако да људи не морају да брину. Све што смо обећали од пензија, плата, све што смо рекли за студенте је нешто што ће бити одмах и у потпуности испуњено и без икаквих последица по јавне финансије Србије", рекао је Вучић.

Он је поручио да држава покушава да сачува Србију и интересе Србије, али да се у исто време унапреди економија и економски раст.

За седам дана креће изградња пруге Ниш - Димитровград

Вучић је, такође, открио да за само седам дана креће изградња брзе пруге Ниш - Димитровград, а најавио је и брзу пругу Будимпешта - Нови Сад - Београд - Ниш - Софија - Истанбул.

Према његовим речима, из Србије до Истанбула возом ће се путовати седам и по или осам сати.

image