Амерички дипломата: Дијалог Београда и Приштине је мртав, шта даље?

Данијел Сервер сугерише да се Заједница српских општина и признање независности тзв. Косова оставе по страни, те да се ради на томе да се спроведу постојећи технички споразуми

Европске и америчке дипломате погрешно су процениле Београд, који је увек инсистирао да неће признати "Косово", а погрешно су проценили и Приштину, јер су покушали да натерају премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да формира Заједницу српских општина, констатовао је бивши амерички дипломата, а садашњи професор на Џонс Хопкинс универзитету и албански лобиста Данијел Сервер на свом блогу (peacefare.net) промишљајући разлоге неуспеха дијалога Београда и Приштине.

Зато је, по његовим речима, неопходно да исправе своје грешке и политику која је била наклоњенија Београду окрену ка Приштини, одбацујући при томе преамбициозне циљеве.

"Ни Заједница српских општина, ни признање независности 'Косова' нису изводљиви", прецизирао је Сервер, те додао да је тзв. технички дијалог Београда и Приштине пре 2013. био далеко успешнији од оног "политичког" који је уследио јер је донео бројне споразуме намењене побољшању живота и на "Косову" и у Србији.

"Неки нису у потпуности спроведени. Крајње је време да се вратимо на њих. Некима ће можда бити потребна ревизија", рекао је амерички дипломата.

Сервер сматра да би Американци и Европљани могли да формирају групу налик Међународној цивилној канцеларији која би пратила спровођење обећања које је дало "Косово", а у њој би требало да се нађу европски и амерички лидери, представници косовске и српске владе, као и невладине организације. 

"Циљ би требало да буде стопроцентно спровођење постојећих техничких споразума и свих оних који су касније постигнути", прецизирао је албански лобиста.

Иако је "Косову" потребно признање независности и чланство у Уједињеним нацијама што пре, то није могуће са садашњим руководством у Београду које сарађује с Москвом и Пекингом. За политичко руководство Приштине, посебно после напада у Бањској 24. септембра, није могућа ни Заједница српских општина. Обе ове тачке дијалога треба одложити до краја процеса нормализације.

"Технички дијалог би требало да буде приоритет", поновио је Сервер.