Зашто Јакову Милатовићу смета Милорад Додик

Црногорски председник поновио да је Подгорица окренута ка европској будућности, а не "ретроградним идејама"

Изјава председника Републике Српске Милорада Додика да би у новој конфигурацији света за коју годину Срби требало да траже јединствену државу коју чине Република Српска, Србија са КиМ и Црна Гора, дочекана је на нож у Црној Гори.

Црногорски председник Јаков Милатовић хитро је осудио ту изјаву о стварању "државе Срба".

"Јасно је да је то била лоша изјава коју заиста осуђујем. Црна Гора је јасно заокружила своју државност, снажно трасирала евроатлантски пут. Радујемо се да се Босна и Херцеговина придружи том путу", рекао је Милатовић. 

Овим поводом реаговало је и црногорско Министарство спољних послова, које је позвало Додика да се уздржи од експанзионистичке и националистичке реторике, те да се понаша политички и државнички одговорно, у духу пријатељских односа Црне Горе и Босне и Херцеговине.

"Подсећамо Додика да је Црна Гора независна и међународно призната држава, чланица НАТО-а, окренута европској будућности, а не ретроградним идејама које живе захваљујући националистичкој реторици и стремљењима појединих политичара из региона", наводи се у саопштењу Министарства.

Убрзо је уследио Додиков одговор, да би "било занимљиво проверити вољу грађана Црне Горе, али не на референдуму Мирослава Лајчака, већ на демократском".

"Када кажем да би добро било да се у стогодишњи национални план укључи и могућност поновног уједињења, не мислим на присилни акт удруживања, већ на слободно изражену вољу грађана тих држава", одговорио је Додик црногорском министарству за агенцију Срна.