Србија и Балкан

Министар Нешић подигао три прста у Сарајеву: Почиње истрага Шмита?

Нешић је показао и дозволу за приступ тајним подацима степена "тајно" и "врло тајно"
Министар Нешић подигао три прста у Сарајеву: Почиње истрага Шмита?www.globallookpress.com © Frank Hoermann/SVEN SIMON

Министар безбедности БиХ Ненад Нешић рекао је да је обавештен од стране СИПА да су добили наредбу из Тужилаштва БиХ да предузму мере и радње у циљу провера основаности навода из акта Министарства безбедности, а која се тичу Кристијана Шмита.

На конференцији за новинаре Нешић је рекао да СИПА поступа по наређењу Тужилаштва.

"СИПА утврђује оно што смо ми предали Тужилаштву да ли ту има елемената кривичне одговорности. Оно што ме радује јесте да Тужилаштво БиХ предузима одређене мере и радње", каже Нешић, преноси РТРС.

Нешић је показао на данашњој конференцији за медије и дозволу за приступ тајним подацима степена "тајно" и "врло тајно".

Показао је документе да не постоје сметње за његов приступ тајним подацима.

Прочитао је садржај решења које је добио од безбедносних агенција, укључујући и ОБА.

Нешић на конференцији подигао три прста

Нешић је поново на конференцији за новинаре у Сарајеву, у згради Парламентарне скупштине БиХ, подигао три прста коментаришући торањ на врху Требевића, који је од синоћ осветљен у бојама заставе РС.

Он је рекао да не види никакав проблем у томе јер се налази на територији Српске, и да никоме не треба то да смета као што ни њему не смета застава БиХ.

"Све што је нормално смета, све што није нормално вама не смета. Све што је у складу са законом и предвиђено уставом РС и БиХ за мене је прихватљиво", рекао је и подигао три прста, преноси портал "Кликс.ба".

Како подсећа РТРС, Нешић је предао 16. октобра у Тужилаштву БиХ документацију која потврђује да Кристијан Шмит није високи представник.

Раније је позвао Тужилаштво да хитно спроведе истрагу о нелегалном и лажном представљању Шмита као високог представника у БиХ и његовим активностима, те да о резултатима обавести јавност.

Он је тада рекао да је Кристијан Шмит немачки грађанин, који на простору БиХ борави на основу дипломатске ноте немачке Амбасаде у БиХ, а не на основу резолуције Савета безбедности, што указује да је он нелегитиман.

image