Курти запошљава још 600 војника

Буџет Министарства унутрашњих послова такозваног Косова први пут ће премашити 216 милиона евра

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да буџет за наредну годину износи 3,314 милијарди евра, а да ће посебна пажња бити посвећена сектору одбране, полицији и војски, те да приоритети остају улагања у образовање и здравство.

Курти је рекао да је јача привреда, са више радних места, омогућила и повећање буџета, кроз који ће бити пружена већа подршка приоритетним секторима.

Он је навео је ће посебна пажња бити усмерена на сектор безбедности, па је за наредну годину планирано повећање броја полицајаца за још 500, а број војника за још 600.

"Буџет Министарства унутрашњих послова први пут ће премашити 216 милиона евра, а Министарства одбране преко 153 милиона евра", додао је Курти.

Он је казао да ће и образовање имати неопходну подршку, па ће буџетска средства за тај сектор достићи 370 милиона евра, што је за петину више него ове године.

"Здравство је и даље наш приоритет и наставићемо улагања у реновирање болница и набавку најсавременије опреме, тако да наши најмилији неће морати да путују у иностранство на лечење. За здравство у целини издвојили смо више од 340 милиона евра, укључујући и грант за општине", рекао је Курти.

Он је казао да је повећан буџет и у ресору рада и запошљавања, као и за Министарство правде.