Србија и Балкан

Мошти краља Милутина у новој одежди: У Цркви Свете Недеље пресвучени земни остаци српског владара

Делови старе ризе дељени су верницима из Србије и Бугарске
Мошти краља Милутина у новој одежди: У Цркви Свете Недеље пресвучени земни остаци српског владара

Баш је било дивно бити Србин овде. Ове речи су одзвањале међу нашим народом који је, 29. октобра, дошао у Софију, у Цркву Свете Недеље - Саборни храм софијске митрополије, да присуствује дивном догађају: пресвлачењу моштију Светог краља Милутина, које већ седам векова почивају у овом храму, пишу данас "Вечерње новости".

Бугарска православна црква 30. октобра прославља успомену на Светог краља Стефана Милутина, а сама богомоља тај дан обележава као други храмовни празник. Према традицији, 29. октобра, дан уочи празника, у најважнијој цркви бугарске престонице, служена је Света архијерејска литургија са пресвлачењем моштију светог краља. Са благословом Неофита, патријарха бугарског и митрополита софијског, богослужењем је началствовао епископ белоградчишки Поликарп, викар митрополита софијског.

После литургије почео је обред пресвлачења моштију Светог краља Милутина. Оне су најпре из централног дела храма свечано унете у олтар и полођене на свети престо. Скинуте су стара риза и одежда да би се риза исецкала на комаде и поделила верницима, а одежда послала у Србију. Овог пута у Храм светих Петра и Павла у Неменикућама, на Космају.

Свети краљ је одевен у нову ризу и одежду, а потом је свештенство носило мошти у литији главним улицама Софије. На крају, клечећи пред светим моштима, епископ Поликарп је светитељу прочитао посебну молитву, а своје молбе клечећи принео је и окупљени народ.

image