Србија и Балкан

Савет безбедности данас о ситуацији у БиХ

Република Српска је већ послала извештај, а исто треба да учини и нелегитимни високи представник Кристијан Шмит
Савет безбедности данас о ситуацији у БиХwww.globallookpress.com © Loey Felipe/UN Photo

Савет безбедности УН одржаће данас седницу посвећену ситуацији у БиХ.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је добра околност за Републику Српску то што је Кина преузела једномесечно председавање Саветом безбедности и саопштио је да је 30. Извештај тој организацији већ послат кинеском представнику како би се изнела истина о стању у БиХ.

Влада Републике Српске је у извештају нагласила колико је важно "окончање нелегалне и дестабилизујуће улоге Кристијана Шмита као неизабраног страног диктатора БиХ", преноси Срна.

Високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит требало би, како Танјуг јавља, такође да у Савету безбедности УН поднесе пети Извештај о стању у БиХ, у којем се углавном осврће на Републику Српску и њеног председника Милорада Додика и тврди да је од доласка у БиХ сведочио, како наводи, "до сада невиђеном нивоу напада" на Дејтонски споразум и на његов мандат.

Ти напади су, тврди Шмит, углавном долазили од Додика.

Шмит у извештају, који се односи на период од 16. априла до 15. октобра ове године, наводи да је Додик намерно изазвао, а затим и погоршао две велике политичке кризе у БиХ како би поткопао Дејтонски споразум, "укључујући уставни и правни поредак и институционални оквир државе и како би делегитимизовао мој мандат".

image