Каква "држава" такав попис: Курти још не пописује, а кад ће не знамо

Што се тиче српске заједнице на КиМ, према садашњим условима, сасвим је извесно да ће попис у највећој мери бити бојкотован

Више пута одлаган, најпре 2021, затим 2022, па у августу ове године, попис становништва на Косову и Метохији у организацији тзв. Владе Косова није почео ни јуче, иако је то било предвиђено одлуком власти у Приштини. 

Процене су да би пописивачи могли на терен за "пет до десет дана", али - ни то није сигурно.

Заменик директора тзв. Агенције Косова за статистику Иљир Бериша јуче је, наиме, потврдио да попис становништва на "Косову" није почео, иако су на то били обавезни према одлуци Владе Аљбина Куртија од 23. августа ове године. Бериша је рекао и да премијер Курти није одобрио њихов захтев за ново одлагање пописа, иако још нису спремни да крену са тим послом, пренео је портал "Љајми" у Приштини.

Бериша је објаснио да би за неколико дана требало да стигну таблет рачунари, као и да буде завршено запошљавање 4.500 матичара и надзорника, као и да се заврши обука.

"Премијер Аљбин Курти није прихватио наш захтев за одлагање пописа становништа и рок за регистрацију почиње од данас, 1. новембра до 15. децембра", рекао је Бериша. 

Према његовој изјави, Курти им је "дао рок од 45 дана да процес пописа заврше".

По процени Берише, ако попис почне за "пет до десет дана, биће завршен у року".

Претходно, 23. августа ове године, тзв. Влада Косова донела је одлуку да попис уместо 1. септембра како је раније било предвиђено, почне два месеца касније, 1. новембра. Курти је тада, оптужујући Централну комисију за попис за низ пропуста, објаснио да до "кашњења долази због кашњења" у процесу организације пописа.

"Иако су припреме обављене упркос отпору, који је чак и унутар Централне комисије произвела Заједница општина Косова, не можемо почети процес пре 1. новембра. Дакле, два месеца касније због немогућности Косовске агенције за статистику да планира детаље", рекао је Курти.

Сада се, међутим, испоставило да су и два додатна месеца мало, па се и даље не зна када би попис могао да почне.

Заменик директора Агенције за статистику "Косова" Иљир Бериша, три дана уочи 1. новембра међу разлозима за кашњење пописа навео је стање на северу КиМ и проценио како је "могуће да ће српска заједница на Северу бојкотовати попис".

Бериша је тада открио да је АСК од владе "Косова" тражила да се попис одложи за следећу годину, али је Курти тај захтев касније одбио.

Последњи попис становништва на "Косову" обављен је 2011. године и тада је српска заједница овај посао у највећој мери бојкотовала. Од више од 100.000 Срба, колико их је тада по неким проценама било на КиМ, тада је, уз 1.616.000 Албанаца, пописано тек нешто више од 25.000 припадника српске заједнице.

Занимљиво је да иако по свим проценама на Косову тренутно не живи више од милион људи, тамошњој Агенцији за статистику требаће читавих 45 дана да попис обави. Тренутно није сигурно да ће и тај рок бити испоштован.

"Велики део албанске популације се одрекао држављанства новонастале државе Косово и према проценама тамо сада не живи више од милиона људи. Срба који су остали на Косову, такође према проценама, тренутно је око 120.000. Та чињеница не одговара Аљбину Куртију и зато он, од како је на власти, помера датум одржавања пописа а притом је узео од Европске уније 4,8 милиона евра који су били намењени томе да се види колико људи укупно живи на Косову", изјавио је за "Косово онлајн" Демо Бериша, председник Матице Албанаца Србије.

Што се тиче српске заједнице на Косову, према садашњим условима, сасвим је извесно да ће попис у највећој мери бити бојкотован.