Шеф Представништва РС у Москви: Врло брзо и званичан датум посете Додика Русији

Република Српска је изложена великим притисцима и важно је да постоји неко ко нас разуме, подржава Дејтонски споразум, а то је свакако Русија, поручио је Перовић

Врло брзо очекујемо и званичан датум посете председника Републике Српске Милорада Додика Руској Федерацији, рекао је Душко Перовић, шеф Представништва Републике Српске у Русији гостујући у Јутарњем програму РТРС.

"Велике су обавезе званичника Русије. Знамо да се председник Владимир Путин недавно вратио са Самита у Кини, сви термини су готово попуњени, али нема сумње да ће Додик ускоро бити у Москви и имаће састанке на високом нивоу. Биће то веома важна посета", нагласио је Перовић.

Перовић од ове посете очекује наставак одличне сарадње Српске и Русије.

"Република Српска је изложена великим притисцима и важно је да постоји неко ко нас разуме, подржава Дејтонски споразум, а то је свакако Русија", поручио је Перовић.

Од 6. до 11. новембра на Московском државном универзитету међународних односа Министарства иностраних послова Руске Федерације биће одржана "Недеља Балкана".

"Oрганизује je Балкански клуб Научног студентског друштва Московског државног универзитета међународних односа руског МИП-а у оквиру пројекта 'Академија НСД-а', уз помоћ гранта Министарства науке и високог образовања Руске Федерације заједно са Представништвом Републике Српске у Русији и Фондом за подршку јавне дипломатије 'Александар Горчаков'", додао је Перовић.

На "Недељи Балкана" биће широка лепеза тематских радова, од културе, привреде, економије, политике.

У Москви су недавно одржани Дани документарног филма Републике Српске, а на фестивалу је приказано 30-ак филмова снимљених у Српској.

"Изузетан одзив, било је и представника дипломатије. Приказано је око 30 филмова, и верујем да ће и други градови имати прилику видети те филмове, а не само Москва. Људи су плакали на неке тешке сцене из наше историје, и не само Руси, ови филмови морају бити приказивани редовно и у Републици Српској", закључио је Перовић.