Србија и Балкан

Десетине жртава након бомбардовања конвоја хитне помоћи; Израел: Напредујемо по плану

Амерички државни секретар Ентони Блинкен поручио је из Тел Авива да рат не сме да се прошири на друга подручја на Блиском истоку
Десетине жртава након бомбардовања конвоја хитне помоћи; Израел: Напредујемо по плану© Tanjug/AP/Hassan Eslaiah

Сукоб Израела и Хамаса бесни већ 28 дана, а из Појаса Газе поново су стизале вести о експлозијама у близини болнице. На улазу у највећу болницу у Гази, Ал Шифа, погођен је конвој хитне помоћи за који су Израелске одбрамбене снаге навеле да је превозио припаднике Хамаса, док је палестинско Министарство здравља саопштило да су у возилима били повређени који су евакуисани. Како су саопштили, погинуло је 15 људи, а 50 је рањено.

У Тел Авиву је боравио амерички државни секретар Ентони Блинкен који је током састанка са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом истакао да рат не сме да се прошири на друга подручја на Блиском истоку.

Портпарол за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је да се САД залажу за "привремену, локализовану" паузу.

У наставку својих војних операција, израелска војска саопштила је да је потпуно опколила град Газу.

Расте и број страдалих: Министарство здравља у Гази саопштило је да је најмање 9.061 особа убијена је у израелским нападима на ово подручје од 7. октобра, укључујући 3.760 деце. 

  • 3. нов 2023 • 21:12

    21:12

    Хондурас позвао на консултације свог амбасадора у Израелу

    Министарство спољних послова Хондураса саопштило је да је позвало свог амбасадора у Израелу на консултације.

    Како се наводи, дипломатски представник земље позван је на консултације због израелског кршења међународног хуманитарног права у сукобу са Хамасом.

  • 21:02

    Палестинска новинска агенција: Израел бомбардовао избегличко склониште, десетине мртвих

    Палестинска новинска агенција ВАФА јавља да је настрадало више десетина цивила у израелском нападу на избегличко склониште у Гази. 

    Како наводи агенција, израелска војска је ударила у школу у којој се тренутно налазе хиљаде расељених људи преко Агенције УН за помоћ и рад за палестинске избеглице (УНРВА).

    "Окупаторски авиони бомбардовали су школу Осама бин Зајед, у којој су смештене хиљаде расељених људи у области Ал-Сафтави у северном појасу Газе, убивши и ранивши десетине", преноси ВАФА.

  • 20:59

    Жене у Гази приморане да се порађају на улици

    Жене у Гази су приморане да се порађају на улици усред рушевина, у пренасељеним болницама или избегличким центрима у веома лошим санитарним условима, наводи се у заједничком саопштењу Фонда УН за децу, Светске здравствене организације и УНРВА.

    "Затварањем 14 болница и 45 центара примарне здравствене заштите, неке жене су принуђене да се порађају у склоништима, у својим домовима, на улицама у рушевинама или у пренатрпаним здравственим установама где се погоршавају санитарни услови и постоји ризик од инфекције и повећавају се медицинске компликације. Под ватром су и здравствени објекти: 1. новембра гарантирано је најважније породилиште болнице Ал-Хило", наводи се у документу.

    Према агенцијама УН, бомбардовање, оштећене или нефункционалне здравствене установе, масовно расељавање, несташице воде и струје и ограничен приступ храни и лековима озбиљно нарушавају здравствене услуге мајки, новорођенчади и деце.

    "Процењује се да у Гази има 50.000 трудница, са више од 180 порођаја сваког дана, од којих 15 одсто вероватно има компликације током трудноће или порођаја и захтева додатну медицинску негу", додаје се у саопштењу.

  • 20:51

    Израел преузео одговорност за напад на возило хитне помоћи: Убијено 15, рањено 50 особа

    Најмање 15 особа је убијено, а 50 је рањено у данашњем ваздушном нападу Израела на возило хитне помоћи у Појасу Газе, саопштили су палестински здравствени званичници.
    Израел тврди да су се у возилу налазили милитанти, док здравствени званичници у Појасу Газе под контролом Хамаса, кажу да је возило евакуисало повређене са севера на југ те енклаве, преноси Ројтерс.

    Израел је преузео одговорност за ваздушни напад на возило Хитне помоћи, које је, како се тврди у саопштењу Израелских одбрамбених снага (ИДФ), користила "терористичка ћелија Хамаса".

    ИДФ наводи да је у нападу је убијено више "терористичких оперативаца Хамаса".

    "Имамо информације које показују да је Хамасов метод операције преношење терористичких оперативаца и оружја у колима хитне помоћи", наводи се у саопштењу.

    Према наводима палестинских здравствених званичника, 15 особа је убијено, а 50 је рањено у нападу, наводи Си-Ен-Ен.

    Портпарол палестинског Министарства здравља у Појасу Газе рекао је да је возило хитне помоћи било у медицинском конвоју, који је из болнице путовао до граничног прелаза Рафа, и истакао да је о томе обавештен Међународни комитет Црвеног крста.

  • 19:38

    Бела кућа: 100 америчких држављана напустило је Газу у четвртак

    Бела кућа је саопштила да је 100 америчких држављана и чланова породице напустило Газу у четвртак, пренео је Ројтерс.

    Очекује се да ће још једна велика група Американаца данас напустити Газу, рекла је новинарима секретар за штампу Беле куће Карин Жан Пјер.

    Она је додала да су били интензивни преговори о извлачењу страних држављана из Газе и да је то флуидна ситуација.

    Америчка амбасада у Каиру објавила је слику првих група америчких држављана који су успели да напусте Газу преко граничног прелаза Рафа у Египат.

  • 19:14

    Оксфам: Пола милиона палестинских цивила заробљено у "опсади унутар опсаде" у северној Гази

    Оксфам је саопштио да је "озбиљно забринут" за живот готово 500.000 Палестинаца који су заробљени у "опсади унутар опсаде" у северној Гази.

    У саопштењу у петак, добротворна организација је саопштила да су израелске снаге "наметнуле скоро потпуну контролу града Газе и северног региона, ефективно пресекавши енклаву на пола од граничног зида до мора".

    Оптужио је Израел за колективно кажњавање цивила у Гази и кршење међународног хуманитарног права одузимањем људима хране, воде, горива, лијекова и друге помоћи. Упозорено је на "ризик од даљег ужасног трошка за живот цивила у северној Гази".

    Хуманитарна подршка је "практично немогућа" на северу Газе, наводи се у саопштењу. Један хуманитарни радник Оксфама у северној Гази рекао је организацији:

    "Делимо ресурсе са још десет породица. Пијаце су скоро празне. Нема свеже хране у целом граду. Зависни смо од конзервиране хране. Пијаце хлеба немају струју и само ограничену количину горива - један дан, два дана, пет дана - не знамо... Наша деца пате, не разумеју зашто смо се преселили, зашто пуца Израел на нас."

    Организација је позвала на хитан прекид ватре и одобравање хуманитарног приступа и помоћи. Такође је позвао међународну заједницу "да се заложи за окончање продужене израелске окупације палестинске територије, укључујући укидање блокаде Газе".

  • 19:01

    Француски институт у Гази и дописништво АФП-а погођени у израелским нападима

    Француски институт у Гази и дописништво француске новинске агенције Франс прес (АФП) погођени су у израелским ваздушним нападима, али није било повређених међу запосленима, пренео је Ројтерс.

    Француско министарство спољних послова саопштило је данас да је погођен Француски институт а АФП је на друштвеној мрежи Икс навео да је погођена и њихова канцеларија у Гази.

    Француско министарство је затражило од израелских власти да доставе "опипљиве разлоге", који су мотивисали напад на институт, а у одвојеном саопштењу изразило је веома велику забринутост због броја цивилних жртава у Гази.

    АФП је на Иксу рекао да је израелска војска гранатирала њену канцеларију у Појасу Газе и да је у четвртак озбиљно оштећена ударом.

    Нико од осам чланова особља АФП-а или стално запослених, који иначе имају седиште у Гази, није био на лицу места у тренутку удара.

    Додаје се да су сви евакуисани на југ Појаса Газе 13. октобра

    "АФП најоштрије осуђује овај напад на њену канцеларију у граду Газа", наводи се у саопштењу.

  • 18:48

    Ројтерс: Француска ће организовати међународну конференцију о Гази

    Француска ће организовати међународну хуманитарну конференцију посвећену цивилном становништву у Појасу Газе, објавио је данас Ројтерс позивајући се на дипломатске изворе.

    Конференција би требало да буде одржана 9. новембра, а присуствоваће шефови држава, влада и министри спољних послова, наводи агенција.

    Теме разговора биће слање хитне помоћи, поновно успостављање снабдевања водом, горивом и струјом, као и помоћ рањенима у Појасу Газе кроз могућу употребу поморских коридора.

    Саговорници агенције наводе да ће конференцији присуствовати представници палестинских власти, међутим, Израел засад није позван.

  • 18:33

    Јапан шаље додатну хуманитарну помоћ Гази у вредности од око 65 милиона долара

    Влада Јапана саопштила је да ће обезбедити око 65 милиона долара додатне хуманитарне помоћи цивилима у Појасу Газе.

    Министарка спољних послова Јапана Јоко Камикава дала је обећање током разговора са палестинским колегом Риадом Малкијем у Рамали на Западној обали, саопштило је њено министарство.

    Камикава се такође састала са министром спољних послова Израела Елијем Коеном и позвао на хуманитарну паузу због продубљивања кризе у Гази, саопштило је министарство.

  • 18:26

    Кирби: САД не желе да се сукоб прошири на Либан

    Сједињене Државе позивају Хезболах да не "искористи" рат Израела и Хамаса након што је вођа либанске милитантне групе рекао да су "све опције отворене".

    "Ми и наши партнери смо били јасни: Хезболах и други актери — државни или недржавни — не би требало да покушавају да искористе текући сукоб", рекао је портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби.

    "Сједињене Државе не траже ескалацију или ширење сукоба који је Хамас довео у Израел", рекао је Кирби, додајући:

    "Ово има потенцијал да постане крвавији рат између Израела и Либана него 2006. Сједињене Државе не желе да се овај сукоб прошири на Либан."

    Кирби је навео и да би то резултирало вероватном девастацијом за Либан и његов народ, која би "била незамислива и избежна".

image