Десетине жртава након бомбардовања конвоја хитне помоћи; Израел: Напредујемо по плану

Амерички државни секретар Ентони Блинкен поручио је из Тел Авива да рат не сме да се прошири на друга подручја на Блиском истоку

Сукоб Израела и Хамаса бесни већ 28 дана, а из Појаса Газе поново су стизале вести о експлозијама у близини болнице. На улазу у највећу болницу у Гази, Ал Шифа, погођен је конвој хитне помоћи за који су Израелске одбрамбене снаге навеле да је превозио припаднике Хамаса, док је палестинско Министарство здравља саопштило да су у возилима били повређени који су евакуисани. Како су саопштили, погинуло је 15 људи, а 50 је рањено.

У Тел Авиву је боравио амерички државни секретар Ентони Блинкен који је током састанка са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом истакао да рат не сме да се прошири на друга подручја на Блиском истоку.

Портпарол за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је да се САД залажу за "привремену, локализовану" паузу.

У наставку својих војних операција, израелска војска саопштила је да је потпуно опколила град Газу.

Расте и број страдалих: Министарство здравља у Гази саопштило је да је најмање 9.061 особа убијена је у израелским нападима на ово подручје од 7. октобра, укључујући 3.760 деце. 

3. нов 2023 • 21:12

Хондурас позвао на консултације свог амбасадора у Израелу

Министарство спољних послова Хондураса саопштило је да је позвало свог амбасадора у Израелу на консултације.

Како се наводи, дипломатски представник земље позван је на консултације због израелског кршења међународног хуманитарног права у сукобу са Хамасом.

Палестинска новинска агенција: Израел бомбардовао избегличко склониште, десетине мртвих

Палестинска новинска агенција ВАФА јавља да је настрадало више десетина цивила у израелском нападу на избегличко склониште у Гази. 

Како наводи агенција, израелска војска је ударила у школу у којој се тренутно налазе хиљаде расељених људи преко Агенције УН за помоћ и рад за палестинске избеглице (УНРВА).

"Окупаторски авиони бомбардовали су школу Осама бин Зајед, у којој су смештене хиљаде расељених људи у области Ал-Сафтави у северном појасу Газе, убивши и ранивши десетине", преноси ВАФА.

Жене у Гази приморане да се порађају на улици

Жене у Гази су приморане да се порађају на улици усред рушевина, у пренасељеним болницама или избегличким центрима у веома лошим санитарним условима, наводи се у заједничком саопштењу Фонда УН за децу, Светске здравствене организације и УНРВА.

"Затварањем 14 болница и 45 центара примарне здравствене заштите, неке жене су принуђене да се порађају у склоништима, у својим домовима, на улицама у рушевинама или у пренатрпаним здравственим установама где се погоршавају санитарни услови и постоји ризик од инфекције и повећавају се медицинске компликације. Под ватром су и здравствени објекти: 1. новембра гарантирано је најважније породилиште болнице Ал-Хило", наводи се у документу.

Према агенцијама УН, бомбардовање, оштећене или нефункционалне здравствене установе, масовно расељавање, несташице воде и струје и ограничен приступ храни и лековима озбиљно нарушавају здравствене услуге мајки, новорођенчади и деце.

"Процењује се да у Гази има 50.000 трудница, са више од 180 порођаја сваког дана, од којих 15 одсто вероватно има компликације током трудноће или порођаја и захтева додатну медицинску негу", додаје се у саопштењу.

Израел преузео одговорност за напад на возило хитне помоћи: Убијено 15, рањено 50 особа

Најмање 15 особа је убијено, а 50 је рањено у данашњем ваздушном нападу Израела на возило хитне помоћи у Појасу Газе, саопштили су палестински здравствени званичници.
Израел тврди да су се у возилу налазили милитанти, док здравствени званичници у Појасу Газе под контролом Хамаса, кажу да је возило евакуисало повређене са севера на југ те енклаве, преноси Ројтерс.

Израел је преузео одговорност за ваздушни напад на возило Хитне помоћи, које је, како се тврди у саопштењу Израелских одбрамбених снага (ИДФ), користила "терористичка ћелија Хамаса".

ИДФ наводи да је у нападу је убијено више "терористичких оперативаца Хамаса".

"Имамо информације које показују да је Хамасов метод операције преношење терористичких оперативаца и оружја у колима хитне помоћи", наводи се у саопштењу.

Према наводима палестинских здравствених званичника, 15 особа је убијено, а 50 је рањено у нападу, наводи Си-Ен-Ен.

Портпарол палестинског Министарства здравља у Појасу Газе рекао је да је возило хитне помоћи било у медицинском конвоју, који је из болнице путовао до граничног прелаза Рафа, и истакао да је о томе обавештен Међународни комитет Црвеног крста.

Бела кућа: 100 америчких држављана напустило је Газу у четвртак

Бела кућа је саопштила да је 100 америчких држављана и чланова породице напустило Газу у четвртак, пренео је Ројтерс.

Очекује се да ће још једна велика група Американаца данас напустити Газу, рекла је новинарима секретар за штампу Беле куће Карин Жан Пјер.

Она је додала да су били интензивни преговори о извлачењу страних држављана из Газе и да је то флуидна ситуација.

Америчка амбасада у Каиру објавила је слику првих група америчких држављана који су успели да напусте Газу преко граничног прелаза Рафа у Египат.

Оксфам: Пола милиона палестинских цивила заробљено у "опсади унутар опсаде" у северној Гази

Оксфам је саопштио да је "озбиљно забринут" за живот готово 500.000 Палестинаца који су заробљени у "опсади унутар опсаде" у северној Гази.

У саопштењу у петак, добротворна организација је саопштила да су израелске снаге "наметнуле скоро потпуну контролу града Газе и северног региона, ефективно пресекавши енклаву на пола од граничног зида до мора".

Оптужио је Израел за колективно кажњавање цивила у Гази и кршење међународног хуманитарног права одузимањем људима хране, воде, горива, лијекова и друге помоћи. Упозорено је на "ризик од даљег ужасног трошка за живот цивила у северној Гази".

Хуманитарна подршка је "практично немогућа" на северу Газе, наводи се у саопштењу. Један хуманитарни радник Оксфама у северној Гази рекао је организацији:

"Делимо ресурсе са још десет породица. Пијаце су скоро празне. Нема свеже хране у целом граду. Зависни смо од конзервиране хране. Пијаце хлеба немају струју и само ограничену количину горива - један дан, два дана, пет дана - не знамо... Наша деца пате, не разумеју зашто смо се преселили, зашто пуца Израел на нас."

Организација је позвала на хитан прекид ватре и одобравање хуманитарног приступа и помоћи. Такође је позвао међународну заједницу "да се заложи за окончање продужене израелске окупације палестинске територије, укључујући укидање блокаде Газе".

Француски институт у Гази и дописништво АФП-а погођени у израелским нападима

Француски институт у Гази и дописништво француске новинске агенције Франс прес (АФП) погођени су у израелским ваздушним нападима, али није било повређених међу запосленима, пренео је Ројтерс.

Француско министарство спољних послова саопштило је данас да је погођен Француски институт а АФП је на друштвеној мрежи Икс навео да је погођена и њихова канцеларија у Гази.

Француско министарство је затражило од израелских власти да доставе "опипљиве разлоге", који су мотивисали напад на институт, а у одвојеном саопштењу изразило је веома велику забринутост због броја цивилних жртава у Гази.

АФП је на Иксу рекао да је израелска војска гранатирала њену канцеларију у Појасу Газе и да је у четвртак озбиљно оштећена ударом.

Нико од осам чланова особља АФП-а или стално запослених, који иначе имају седиште у Гази, није био на лицу места у тренутку удара.

Додаје се да су сви евакуисани на југ Појаса Газе 13. октобра

"АФП најоштрије осуђује овај напад на њену канцеларију у граду Газа", наводи се у саопштењу.

Ројтерс: Француска ће организовати међународну конференцију о Гази

Француска ће организовати међународну хуманитарну конференцију посвећену цивилном становништву у Појасу Газе, објавио је данас Ројтерс позивајући се на дипломатске изворе.

Конференција би требало да буде одржана 9. новембра, а присуствоваће шефови држава, влада и министри спољних послова, наводи агенција.

Теме разговора биће слање хитне помоћи, поновно успостављање снабдевања водом, горивом и струјом, као и помоћ рањенима у Појасу Газе кроз могућу употребу поморских коридора.

Саговорници агенције наводе да ће конференцији присуствовати представници палестинских власти, међутим, Израел засад није позван.

Јапан шаље додатну хуманитарну помоћ Гази у вредности од око 65 милиона долара

Влада Јапана саопштила је да ће обезбедити око 65 милиона долара додатне хуманитарне помоћи цивилима у Појасу Газе.

Министарка спољних послова Јапана Јоко Камикава дала је обећање током разговора са палестинским колегом Риадом Малкијем у Рамали на Западној обали, саопштило је њено министарство.

Камикава се такође састала са министром спољних послова Израела Елијем Коеном и позвао на хуманитарну паузу због продубљивања кризе у Гази, саопштило је министарство.

Кирби: САД не желе да се сукоб прошири на Либан

Сједињене Државе позивају Хезболах да не "искористи" рат Израела и Хамаса након што је вођа либанске милитантне групе рекао да су "све опције отворене".

"Ми и наши партнери смо били јасни: Хезболах и други актери — државни или недржавни — не би требало да покушавају да искористе текући сукоб", рекао је портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби.

"Сједињене Државе не траже ескалацију или ширење сукоба који је Хамас довео у Израел", рекао је Кирби, додајући:

"Ово има потенцијал да постане крвавији рат између Израела и Либана него 2006. Сједињене Државе не желе да се овај сукоб прошири на Либан."

Кирби је навео и да би то резултирало вероватном девастацијом за Либан и његов народ, која би "била незамислива и избежна".

Министар одбране Израела: Напредујемо по плану

Министар одбране Израела Јоав Галан каже да израелске трупе које делују у Појасу Газе напредују "по плану плану" и да ће се напади на милитанте Хамаса само повећати.

"Снаге настављају и напредују према плану и снажно погађају непријатеља", рекао је Галан током састанка у Јужној команди ИДФ у Бершеби.

Пријављено десетине жртава након експлозије при највећој болници у Гази

Пријављено је десетине жртава након данашње експлозије у близини болнице Ал Шифа, иначе највеће у граду Газа.

"Неколико грађана је убијено и десетине рањено", саопштило је Министарство здравља у Гази, у ономе што су назвали израелским нападом на улаз у болницу.

У саопштењу владе у Гази коју води Хамас наводи се да су израелске снаге гађале "конвој хитне помоћи који је превозио рањенике" из града Газе према Рафи на југу, пише "Гардијан".

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да разматрају извештај.

Новинар АФП-а на лицу места видео је више тела поред оштећеног возила хитне помоћи, док је лекар у болници рекао за "Скај њуз" да је довезено до 50 повређених.

Палестинско друштво Црвеног полумесеца, које делује у болници, поделило је слику оштећеног возила хитне помоћи испред болнице.

Ракета слетела у двориште вртића у израелском граду Сдерот

Најмање две ракете су виђене како директно погађају израелски град Сдерот у петак увече, а једна је погодила двориште вртића, пише Си-Ен-Ен.

Гелери су ударили у прозоре зграде, као и неколико оближњих аутомобила, а место удара је удаљено мање од 100 метара од места где су смештени неки новинари, наводи америчка мрежа.

Није било пријављених жртава.

Абасова посета Русији одложена

Посета палестинског председника Махмуда Абаса Русији, заказана за 15. новембар, одложена је на захтев палестинске стране, изјавио је у петак заменик руског министра спољних послова Михаил Богданов.

"Позвали су се на чињеницу да је ситуација сада тешка и да Абас не може да напусти регион", рекао је Богданов новинарима.

Турска позива на безусловни прекид ватре у Гази

Турски министар спољних послова Хакан Фидан изјавио је у петак да би у Појасу Газе требало што пре прогласити безусловни прекид ватре и да би помоћ требало да буде достављена без одлагања.

"Безусловни прекид ватре мора бити проглашен што је пре могуће и помоћ мора бити достављена Гази без одлагања", рекао је Фидан на самиту министара спољних послова Организације туркијских држава (ОТС) у Астани.

ИДФ ударила на позиције Хезболаха у Либану

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су у петак да су извршиле ударе на војни положај и лансирне пунктове противтенковских ракета Хезболаха у Либану.

"Пре кратког времена, тенк ИД је погодио два лансирна места противтенковских пројектила и војни пункт који припада терористичкој организацији Хезболах на територији Либана у близини Јифтахча", написала је израелска војска на свом Телеграм каналу.

Медији: Припреме за посету Зеленског Израелу у поодмаклој фази

Припреме за посету украјинског председника Владимира Зеленског Израелу следеће недеље су у поодмаклој фази, јавља израелски Канал 12, а преноси "Тајмс оф Израел".

"Таква посета би послала важну поруку", каже министар образовања Јоав Киш.

Долазак Зеленског и његова фотографија са премијером Бењамином Нетанијахуом, председником Исаком Херзогом и другим израелским лидерима, "послаће поруку о нападу на просвећени свет, који се супротставља мање просветљеном свету,", наводи се у извештају.

"То би указивало на нешто попут уједињеног фронта Израела, Украјине, Европе и САД против руско-иранске осовине", наводи Канал 12, додајући да Израел сматра да ће посета повећати његов легитимитет у рату против Хамаса.

Блинкен: Сукоб се не сме проширити; САД ће спречити непријатеље Израела да отворе други фронт

Државни секретар САД Ентони Блинкен је током данашњег састанка са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом истакао да се рат не сме проширити на друга подручја на Блиском истоку.

"Америчка администрација ће предузети кораке неопходне да спречи непријатеље Израела, који повлађују Хезболаху, да отворе други фронт. Посвећени смо одвраћању од агресије са било ког дела и предузећемо неопходне кораке да се изборимо са тим“, рекао је он на конференцији за новинаре, додајући да САД остају апсолутно одлучне у том погледу.

Израел позива грађане да не истичу јеврејски идентитет у иностранству

У заједничком саопштењу из кабинета премијера и Министарства спољних послова Израела, израелски грађани се позивају да предузму додатне мере предострожности када путују у иностранство, укључујући избегавање истицања било каквог јеврејског или израелског идентитета.

Разлог за додатне мере предострожности је пораст антисемитских напада широм света, преноси "Тајмс оф Израел".

У саопштењу се додаје да су израелске амбасаде, аеродроми на које слећу авиони из Израела, као и јеврејске заједнице и верске институције у иностранству "главне мете антисемитских протеста и покушаја напада".

Грађанима Израела је такође саветовано да не путују у суседне земље и оне које се граниче са Ираном.

УН: У Гази нема довољно хуманитарне помоћи за 2,2 милиона људи

Тренутни ниво хуманитарне помоћи за појас Газе није довољан за 2,2 милиона људи на тој територији, изјавила је у петак координатор за становнике и хуманитарну помоћ УН Лин Хејстингс.

"Морам да истакнем да хуманитарна помоћ није довољна за популацију од 2,2 милиона људи", рекла је Хејстингс током брифинга.

УН морају бити у могућности да повећају испоруке, а такође је важно да се отворе прелази, додала је она.

Медији: Дроном погођена највећа болница у Гази

Беспилотном летелицом данас је погођен главни улаз у болницу Ал Шифа у Појасу Газе, јавља "Ал Џазира" и додаје да има страдалих и рањених.

У највећој болници у Појасу Газе налази се више од 5.000 пацијената и десетине хиљада расељених људи.

Из болнице Ал Шифа су на конференцији за медије затражили међународну заштиту за возила хитне помоћи која су претходно погођена у близини болнице.

Портпарол министарства здравља у Гази Ашраф ел Кудра рекао је да се у возилима налазило између 15 и 20 тешко рањених пацијената које је требало пребацити на прелаз Рафа на граници са Египтом.

"Информисали смо Црвени крст и Црвени полумесец. Обавестили смо цео свет", навео је Ел Кудра.

Катар позива СБ УН да се договори око резолуције о позиву на прекид ватре

Катар позива Савет безбедности УН да преговара о резолуцији која позива на хитан прекид ватре у рату између Израела и Хамаса и на хитно пружање хуманитарне помоћи Појасу Газе, рекао је у петак катарски дипломата при Уједињеним нацијама.

"Позивамо Савет безбедности УН да преузме своју одговорност за постизање споразума о резолуцији Савета безбедности која подразумева моментални прекид ватре и хитан пријем хуманитарне помоћи", рекао је дипломата током састанка о Гази у Уједињеним нацијама.

Нападнуто возило Црвеног полумесеца у близини болнице Ал Шифа

Палестински Црвени полумесец (ПРЦС) саопштио је да данас да је погођено њихово возило у близини болнице Ал Шифа у Појасу Газе.

"Нападнуто је возило ПРЦС док је било испред болнице Ал Шифа. Особље је безбедно", наводи се у објави те хуманитарне организације на друштвеној мрежи Икс (некадашњи Твитер).

Из ПРЦС-а су додали да се настављају израелски ваздушни удари у близини болнице Ал Кудс у области Тел ел Хава у Гази.

"Дим и прашина се шире болницом. Владају страх и паника међу 14.000 расељених цивила, углавном жена и деце, који су се заједно са медицинским особљем склонили у болницу", навео је палестински Црвени полумесец.

Додаје се да ове "континуиране нападе треба одмах зауставити".

Пентагон потврдио да користи извиђачке дронове и пружа "саветодавне услуге" Израелу у Гази

Америчка војска користи ненаоружане беспилотне летелице изнад појаса Газе у подршци израелских "напора да се ослободе таоци", потврдио је Пентагон.

"Сједињене Државе спроводе летове ненаоружаним дроновима изнад појаса Газе и пружају помоћ и саветодавне услуге нашем израелском партнеру који ради на ослобађању талаца", наводи се у саопштењу, преносе РИА Новости.

Министарство здравља у Гази: Десетине убијено и повређено у израелском нападу на конвој хитне помоћи

Министарство здравља у Гази саопштило је да је велики број Палестинаца убијен и повређен у петак усред израелског напада на конвој хитне помоћи који је превозио тешко рањене људе у Гази.

Портпарол министарства здравља Ашраф ел Кудра раније је рекао да ће послати критично повређене Палестинце који морају да буду хитно пребачени на лечење у Египат из града Газе и севера на југ, пренео је Ројтерс.

Нетанијаху: Нема примирја без ослобађања талаца, не пуштамо гориво у Газу

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху је током кратког телевизијског обраћања уочи Шабата напоменуо да је државном секретару САД рекао да одбија било какав привремени преких ватре који не укључује ослобађање талаца, додавши да Израел "неће омогућити улазак горива у Газу".

Говорећи упоредо са обраћањем лидера Хезболаха Хасана Насралаха, Нетанијаху је упозорио "непријатеље на северу" да не чине скупу грешку која би била ескалација рата, преноси "Тајмс оф Израел".

Премијер Израела је додао да цени подршку Блинкена и САД.

УН: Током рата расељено 60 одсто становништва Газе

Више од 60 одсто становништва Газе расељено је у току рата између Израела и Хамаса, изјавио је у петак подсекретар Уједињених нација за хуманитарна питања Мартин Грифитс.

"Преко 60 одсто људи у Гази, то је 1,4 милиона људи, је расељено", рекао је Грифитс на брифингу.

Такође је позвао да се сви таоци одмах ослободе.

Нетанијаху: Без привременог прекида ватре док се не пусте таоци

Израел неће пристати ни на какав привремени прекид ватре са Хамасом све док више од 240 талаца заробљених током напада 7. октобра не буду ослобођени, рекао је премијер Бењамин Нетанијаху.

"Израел одбија привремени прекид ватре који не укључује повратак наших талаца", рекао је он током телевизијског обраћања, преноси Ројтерс,

Лидер Хезболаха: Израел је слаб као паукова мрежа, 7. октобар је био палестинска ствар

Израел је слаб и крхак као паукова мрежа, рекао је лидер Хезболаха Хасан Насралах који се данас се обраћа јавности први пут од почетка рата између Израел и Хамаса.

Он је своје обраћање започео хвалећи "пале мученике" Хезболаха и других група које се боре против Израела, као и убијене цивиле.

Лидер либанске исламистичке групе рекао је да Хезболах није знао ништа у вези са нападом 7. октобра. 

"Операција 7. октобра била је планирана у потпуној тајности, чак ни друге палестинске фракције нису биле упознате са њом, а камоли покретима отпора у иностранству", рекоа је Насралах.

Опширније у засебној вести.

Русија послала 28 тона хуманитарне помоћи Гази

Министарство за ванредне ситуације Русије утоварило је 28 тона хуманитарне помоћи у авион Ил-76 за слање у појас Газе.

Ко је Хасан Насралах, човек чији говор ишчекује читав свет?

Лидер либанске шиитске милитантне организације Хезболах Хасан Насралах данас ће се обратити први пут од почетка рата између Израела и Хамаса.

Та најава изазвала је забринутост широм света, а ступци светских медија пуни су чланака о томе да ли ће тај покрет (коначно) прићи у помоћ Палестинцима и ући у отворени рат против Јеврејске државе.

Опширније прочитајте у засебном тексту.

Блинкен: Важно је како се Израел брани

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је, после сусрета са израелским председником Исаком Херцогом, да су ово били тешки дани, али да је добро вратити се у Израел и бити солидаран са том земљом.

"Чврсто стојимо уз Израел који има право и обавезу да се брани и осигура да се догађаји од 7. октобра више никада не понове," рекао је Блинкен.

Он је рекао да је истовремено важно и "како Израел то ради" – и да је важно мислити на цивиле "ухваћене у унакрсној ватри са Хамасом", те да је учињено све да се они заштите, те да помоћ пружи онима којима је  очајно потребна.

"Одлучни смо да учинимо све што можемо да безбедно вратимо таоце њиховим породицама и вољенима", додао је Блинкен.

Породице израелских жртава туже Хамас за ратне злочине и геноцид

Породице девет израелских жртава прошломесечног масакра поднеле су тужбу Међународном кривичном суду оптужујући Хамас за ратни злочин, рекао је њихов адвокат.

Породице такође желе да се Хамас процесуира за геноцид, а МКС да изда међународну потерницу за његовим лидерима, наводи адвокат Франсоа Зимерај у саопштењу.

"Притужба се односи на жртве које су сви били цивили", каже Зимерај.

Уочи говора Насралаха, израелска војска у приправности ка Либану

Уочи говора шефа Хезболаха Хасана Насралаха, портпарол ИДФ-а Даниел Хагари рекао је да је Израел спреман за сваку провокацију.

"Бићемо спремни да одговоримо на било ком фронту ако буде потребно. На северу смо спремни и наставићемо да одговарамо на сваки напад, данас и наредних дана", рекао је Хагари, преноси "Тајмс оф Израел".

Портпарол ИДФ-а је рекао и да Иран охрабрује Хамасово деловање против Израела, али да ће израелска војска одговорити на сваку претњу.

Број палестинских жртава у Гази наставља да расте: Убијено 9.227, укључујући 3.826 деце

Најмање 9.227 Палестинаца, укључујући 3.826 деце, убијено је у израелским нападима на Газу од 7. октобра, саопштило је у петак министарство здравља којим управља Хамас.

Израел ослободио неколико стотина палестинских радника и вратио их у Газу

Израел је ослободио неколико стотина палестинских радника, који кажу да су били држани у израелским затворима, од почетка напада Хамаса на југ Израела 7. октобра.

Радници су одведени аутобусима у близину Појаса Газе и прешли су пешке у палестинску енклаву преко граничног прелаза Керем Шалом, пренео је "Тајмс оф Израел".

Израелске групе за људска права рекле су да су радници имали радне дозволе које су им укинуте и обрисан је сваки траг њиховог пређашњег статуса, чиме су остали, како се наводи, у правном вакууму.

Неки од радника који су дошли у Газу кажу да су држани у Оферу, израелском казнено-поправном дому на Западној обали.

Блинкен се састао са Нетанијахуом

Амерички секретар Ентони Блинкен састао се премијером израела Бенјамином Нетанијахуом у Тел Авиву.

Ово је друга посета америчког званичника Израелу од почетка сукоба 7. октобра.

Израел напао близу болнице Ал Кудс у Гази, најмање 21 особа повређена

Најмање 21 особа је повређена у болници Ал Кудс у граду Гази, у израелским ваздушним нападима на кварт Тал Ал-Хава, саопштио је данас палестински Црвени полумесец.

Близу 14.000 расељених из Појаса Газе потражило је уточиште у болници Ал Кудс, другој по величини болници у палестинској енклави, преноси Си-Ен-Ен.
Црвени полумесец објавио је снимак на којем се види разбијено стакло на поду болнице, док здравствени радници носе децу, а лекари брину о жени са повредом ноге.

"Током напада поломљено је унутрашње стакло болнице и срушен део плафона. Највише повређених су жене и деца", саопштила је хуманитарна организација на Иксу.

Израелски војници ушли су у град Газу

Израелски војници ушли су у град Газу, након што су завршили са опкољавањем урбаног подручја на којем се налази палестинска милитантна група Хамас, јавља амерички портал "Хил".

Портпарол израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари рекао је да, након опкољавања Газе, војни бродови и авиони сада асистирају пешадији и оклопним возилима како би се напали командни и контролни центри, као и позиције са којих се испаљују ракете и остала инфраструктура Хамаса.

"Наше снаге убијају терористе, такорећи, током борби прса у прса, на сваком месту где треба, на најтежим локацијама, а израелски војници воде главну реч", додао је Хагари на конференцији за новинаре.

Начелник генералштаба Херци Халеви рекао је у четвртак да израелске снаге изводе операције у срцу града Газа и да се боре "прса у прса".
"Део наших снага се боре у урбаним деловима, то захтева изузетан професионализам и много снаге", рекао је Халеви.

Поход на град Газу дошао је неколико часова након што је премијер Израела Бењаним Нетанијаху позирао са војницима и рекао да су израелски војници у предграђу града Газа, као и да су спремни да "напредују и победе".

"Ништа нас неће зауставити", навео је Нетанијаху на друштвеној платформи Икс.

Израелски војници повређени у нападу Хезболаха дроновима

Два израелска војника повређена су у нападу либанског Хезболаха на војне позиције израелских одбрамбених снага (ИДФ), пренео је данас "Тајмс оф Израел".

Један од војника има умерене повреде, док је други лакше повређен, а напад дроновима се догодио на Маунт Дов област, на либанској граници у четвртак увече.

Њих двојица су послати у болницу на лечење.

ИДФ је саопштио да је гађао и неутралисао оперативце Хезболаха на позицијама на којима се налазе припадници те милитантне групе, као одговор на рањавање израелских војника.

Одвојено од тог инцидента, израелски тенк гранатирао је противтенковску јединицу Хезболаха на југу Либана, додао је штаб ИДФ.

Портпарол Хамаса: Спремни смо на компромис око талаца

Портпарол Хамаса Гази Хамад рекао је у четвртак у интервјуу за Ен-Би-Си Њуз да је руководство те организације отворено за "потпуни компромис" и ослобађање свих талаца које држе већ скоро месец дана.

Њих услов је да Израел ослободи све затворенике из израелских притворских центара.

"Желимо да људи иду кући", рекао је Хамад. "Али, такође, желимо да наши затвореници иду кућама. Тако да мислим да смо сада спремни да направимо потпуни компромис, завршимо договор, како бисмо примили све таоце, било војне или цивилне."

Израел држи 5.000 Палестинаца као затворенике, укључујући 160 деце, објавиле су Уједињене нације у јулу. Од тога, око 1.100 је притворено без оптужбе или суђења.

Ројтерс: Хиљаде прекограничних радника враћено из Израела у Појас Газе

Хиљаде прекограничних радника из Појаса Газе, који раде у Израелу и на окупираној Западној обали, враћено је данас у палестинску енклаву, саопштили су сведоци Ројтерсу

Неки од палестинских радника из Појаса Газе вратили су се преко прелаза Керем Шалом , који се налази источно од граничног прелаза Рафа, између палестинске енклаве и Египта, рекли су сведоци.

Израел је раније саопштио да прекида сваки контакт са Газом и да неће више бити палестинских радника, као и да ће сви бити враћени у енклаву.

Када је палестинска милитантна група Хамас извршила напад на југ Израела 7. октобра, приближно 18.500 становника Газе је имало израелске дозволе за рад изван опкољеног Појаса, пренела је "Ал Џазира".

Лидер Хезболаха се обраћа јавности, први пут од почетка рата Израела и Хамаса

Генерални секретар либанског милитантног покрета Хезболах Хасан Насралах данас ће се обратити јавности, преноси "Гардијан".

То ће бити његово прво јавно оглашавање од почетка рата између Израела и Хамаса, у којем Хезболах нападима на израелске снаге помаже палестинске милитанте.

"Нисмо још видели никакве индикације да је Хезболах спреман да крене у пуној снази. Видећемо шта има да каже", саопштио је портпарол за националну безбедност Беле куће Џон Кирби, коментаришући најаву обраћања лидера Хезболаха.

Хезболах је у четвртак саопштио да је током вечери извршио напад на 19 положаја у Израелу.

Сукоби су до сада углавном били локализовани на погранично подручје, а Хезболах је користио само делић ватрене моћи којом Насралах годинама прети Израелу, наводи британски лист.

Према неким проценама, око 50 бораца Хезболаха је погинуло од почетка рата Израела и Хамаса 7.октобра, у размени ватре са израелским снагама.

УАЕ упозорава на ризик од ширења сукоба у Гази

Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) упозорили су данас да постоји стварна опасност од ширења сукоба палестинске милитантне групе Хамас и Израела, додајући да интензивно раде на обезбеђивању хуманитарног прекида ватре.

"Док настављамо да радимо на заустављању овог рата не можемо да игноришемо шири контекст и неопходност да смањимо температуру у региону која се приближава тачки кључања", изјавио је министар спољних послова УАЕ Нура ал Каби.

Блинкен стигао у Израел

Амерички државни секретар Антони Блинкен стигао је у Тел Авив, преноси Ројтерс.

Очекује се да ће Блинкен позвати израелску владу да пристане на паузе у борби у Гази, саопштила је Бела кућа.

Израелци убили команданта Хамаса

Борци ИДФ убили су кључног команданта батаљона Хамас Сабра Тел ал-Хава Мустафу Далула у Гази, саопштила је прес-служба војске, пренели су руски медији.

Према ИДФ-у, Далул је "преузео кључну улогу у управљању борбама против снага ИДФ у Појасу Газе".

Израелски званичници тврде да је први циљ да се потпуно уништи Хамас

Сви изралески званичници говоре да је први циљ да се потпуно уништи Хамас, а потом и да се ослободе сви таоци, навео је специјални извештач Танјуга из Израела.

Јуче поподне хеликоптери су надлетали Тел Авив, што није био случај протеклих дана, макар када је реч о централном делу града, јавља репортер Танјуга.

"У поподневним сатима свима су се укључили аларми, а један од колега са апликацијом за упозоровање на нападе са више информација, пренео је да је цео Израел био под ударом ракета, али није било узбуне, јер је 'гвоздена купола' адекватно реаговала", рекао је он.

Аларми кренули су да се оглашавају од рано јутрос и углавном се радило о југу и местима ка Египту, а претпоставља се да је разлог то што је отворен прелаз ка Египту, па људи из Газе могу да пређу у ту суседну државу.

Хамнеи: Без америчке подршке, Израел ће бити ућуткан за неколико дана

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи, чија земља подржава палестинске милитанте Хамаса у борби са Израелом, поручио је да "ционистички режим постаје беспомоћан и збуњен".

Он је у објави на платформи Икс, на хебрејском језику, навео и да израелска влада "лаже" свој народ, када изражава забринутост због талаца које Хамас држи у Гази, док истовремено гранатира подручја у којима би они могли да буду држани.

"Без америчке подршке, Израел ће бити ућуткан за неколико дана", нагласио је Хамнеи, преноси "Тајмс оф Израел".

Ирански министар спољних послова Хосеин Амирабдолахјан упозорио је у среду на "тешке последице" ако се наставе израелски напади на Појас Газе.

Ројтерс: Амерички дронови у потрази за таоцима у Гази

Извиђачким дроновима изнад Газе САД покушавају да лоцирају таоце које су узели припадници Хамаса у нападу на Израел 7. октобра, рекла су за Ројтерс два америчка званичника.

Они су, под условом анонимности, изјавили да САД користе беспилотне летелице за прикупљање обавештајних података изнад Газе, како би помогли у проналажењу талаца, преноси РТС писања Ројтерса.

Један од званичника је рекао да се летови дронова обављају више од недељу дана.

Амерички званичници су навели да је могуће да се 10 држављана САД, који се и даље воде као нестали, налазе међу више од 200 људи који су у нападу Хамаса на израелску територију одведени као таоци у Појас Газе, где се верује да их Хамас држи у широкој мрежи тунела.