Србија и Балкан

Гервала: Потпуно другачији приступ ЕУ према ЗСО, казнити Србију

Министарка спољних послова "Косова" тражи казну за Србију због догађаја у Бањској
Гервала: Потпуно другачији приступ ЕУ према ЗСО, казнити Србијуwww.globallookpress.com © IMAGO/Leon Kuegeler

О новом нацрту ЗСО Приштина ће разговарати током интензивног процеса са ЕУ, а нови документ који је представила Унија има потпуно другачији приступ од прошлих, оцењује министарка спољних послова такозваног Косова Доника Гервала Шварц.

"Не знам о којој заједници говорите, постоји заједница из 2013. године, када је направљен споразум између Косова и Србије, што је Уставни суд 2015. године прогласио кршењем више од 22 члана. Имамо и нови предлог, нови документ Европске уније, који има потпуно другачији приступ", тврди Гервала, а преноси "Косово онлајн".

Све, каже, зависи од тога да ли ће овај предлог бити тај који ће донети коначну нормализацију са Србијом или не.

"Ако било који документ служи само Косову, а не нормализацији односа са нашим суседом, онда смо веома скептични колико је погодан за дискусију", рекла је Гервала и додала да од ЕУ очекује да Србију казни због догађаја у Бањској.

Истакла је да, ако се пажљиво прочита изјава премијера Аљбина Куртија, након састанка у Бриселу, онда ће се увидети да је он дао отворену и искрену изјаву о потписивању три документа.

"Србија је истог дана одбила ту понуду нашег премијера преко Европске уније, па је то одложено, а како ће се ствари одвијати у будућности, остаје отворено питање", рекла је Гервала.

image