Србија и Балкан

Ђедовић о несрећи у руднику: Инспекција у току; У понедељак Дан жалости у Зајечару (ВИДЕО)

Радници су чистили бункер од наслага угља, када је са зида дошло до обрушавања материјала и пропадања радника до дна бункера. Погинула су лица старости 45 и 55 година, док повређена особа има 53 године

Mинистарка енергетике и рударства Дубравка Ђедовић Хандановић дошла је у Рудник Лубница код Зајечара, где су данас страдала два рудара и изразила најдубље саучешће породицама преминулих радника, наводи "Телеграф".

"Увиђај инспектора за рударство је тренутно у току како би се разјаснили околности овог несрећног догађаја", поручила је министарка и додала да је несрећа "дубоко потресла нас као државу и ресорно министарство".

Оба је најавила да ће се посветити инспекцији и доношењу неопходних мера како би обезбедили сигурно окружење за све раднике у свим рудницима и обећала да ће предузети "све што је у нашој моћи како бисмо осигурали сигуран и одговоран рударски сектор".

"Посао рудара је међу најризичнијим на свету и мене је ова несрећна и лично дубоко потресла, јер сам сама дете рудара и сећам се свог оца који је сваки дан када је ишао на посао говорио да је рударски посао такав да сваки дан одлазиш на њега и не знаш да ли ћеш се вратити", рекла је Ђедовић Хандановић.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић саопштио је да ће у понедељак бити Дан жалости на територији тог града, поводом трагичне смрти двојице рудара, и породицама и колегама настрадалих рудара упутио саучешће.

"Зајечар не сме и неће никада заборавити рударе који су настрадали у овом догађају. Њихова часна професија, једна од најтежих на свету, одувек је захтевала људе посебног кова: храбре, вредне и непоколебљиве. Управо су њихов свакодневни труд и рад у обављању овог тешког посла, вредни поштовања а њихова трагедија велики губитак", навео је градоначелник у саопштењу.

Двоје мртвих, један повређен

У руднику лигнита "Лубница" у Грљану код Зајечара данас око 10.30 сати дошло је до хаварије током сепарације угља и том приликом две особе су погинуле, а једна је повређена.

Погинула су лица старости 45 и 55 година, док повређена особа има 53 године.

Радници сепарације су чистили бункер од наслага угља, када је са зида дошло до обрушавања материјала и пропадања радника до дна бункера који је висине око пет-шест метара.

Повређени радник је реанимиран на лицу места и пребачен у Здравствени центар у Зајечар, а припадници полиције, Хитне помоћи и ватрогасаца су одмах изашли на терен.

Рудник лигнита "Лубница" послује у саставу јавног предузећа за подземну експлоатацију угља "Ресавица".

Из Министарства енергетике упутили су саучешће породицама настрадалих.

"Рударска инспекција је на лицу места трагедије, како би извршила увиђај", наведено је у саопштењу.

Синдикат "Слога": Захтевамо пуну и транспарентну истрагу

Из Удружених синдиката Србије "Слога" саопштили су да "са великим жаљењем примају вест о трагичном догађају који се десио јутрос", те да захтевају "пуну и транспарентну истрагу о узроцима трагедије".

"Такође, очекујемо да надлежни органи хитно поступе и утврде одговорност за овај догађај, како би јавност имала увида како је дошло до трагедије и како би се породицама настрадалих пружила утеха правде", наводи се у саопштењу.

Према њиховим речима, "овај немили догађај још једном баца мрачну сенку на већ алармантно стање у сектору рударства у Србији".

"Нажалост, ово није изолован инцидент већ наставак низа трагедија које указују на систематско кршење радничких права и сигурносних протокола у српском рударству. На то указује и стравична трагедија у руднику 'Соко', која до данас нема свој судски епилог нити су одговорни изведени пред лице правде, што потврђује ову забрињавајућу реалност", каже председник Удружених синдиката Србије "Слога", Жељко Веселиновић.

image