Блам хрватског министра: Покушао да цмокне Аналену Бербок, она се измакла

Шеф хрватске дипломатије се нимало дипломатски поздравио са колегиницом из Немачке

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок, нашла се на "мети" хрватског колеге Гордана Грлића Радмана, који је на конференцији о јачању и ширењу Европске уније у Берлину покушао да јој практично демонстрира лични рецепт за снажење веза међу чланицама. Тако је Бербокова ни крива ни дужна – замало добила пољубац.

Након конференције, када су се учесници постројили да испозирају за заједничку слику, камере су ухватиле хрватског дипломату коме није било довољно руковање с колегиницом, већ се после тога, нагнуо и да је цмокне.

Док се, у сличној ситуацији италијанска премијерка Ђорђа Мелони није бунила због пољупца албанског колеге Едија Раме, Аналена је пружила поприличан, али дипломатски отпор. Брже боље окренула је главу иако је Радман, судећи по снимку објављеном на друштвеним мрежама - дефинитивно био близу да оствари своју намеру.

"То је потпуно неприкладан гест који није требало да се деси, па не чуди што је остао на цедилу. Чини се да министар не зна протокол, јер 'срдачније поздрављање' би требало да се деси са људима са којима имате однос који дозвољава поздрављање пољупцем. А овде је јасно да такав однос не постоји и није ни чудно што је министарку изненадила ова 'блискост'. А, порука мушкарцима: жена ће вам дати до знања шта хоће и шта неће. Тако нећете бити ни насилни, ни смешни", прокоментарисала је хрватска посланица Рада Борић, а пренео "Јутарњи".