Србија и Балкан

Брнабићева у Шангају с представницима кинеских компанија

Премијерка Србије разговарала је са челницима "Хуавеја", "Шангај фенлинг рињуабл", те с представницима компанија ЦЦЦЦ и ЦРБЦ, које раде на важним инфраструктурним пројектима у нашој земљи
Брнабићева у Шангају с представницима кинеских компанија© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr

Премијерка Србије Ана Брнабић сусрела се у Шангају, на почетку посете Кини током које ће се састати с председником Си Ђинпингом и премијером Ли Ћијангом, с представницима кинеских компанија.

Брнабићева се састала са челницима "Хуавеја", "Шангај фенлинг рињуабл", као и с представницима компанија ЦЦЦЦ и ЦРБЦ.

Компанија "Шангај фенлинг рињуабл" сарађује с једним од најзначајнијих кинеских инвеститора у Србији "Зиђином" у области обновљивих извора енергије.

"Изградњом овог хибридног постројења задовољиле би се скоро целокупне потребе ′Зиђина′ за електричном енергијом, додатно смањила емисија штетних гасова и такође би се добила значајна количина ′зеленог′ водоника за извоз", навела је Брнабићева на Инстаграму после састанка.

Премијерка је истакла да је разговарала о њиховим плановима за додатно инвестирање у зелену енергију у Србији, са акцентом на производњу електричне енергије из обновљивих извора.

"Желимо да наставимо убрзани развој домаће привреде, уз обавезно поштовање највиших стандарда заштите животне средине", додала је.

С представницима ЦЦЦЦ и ЦРБЦ, које су изградиле и раде на неким од најважнијих инфраструктурних пројеката у Србији, премијерка је разговарала о динамици и роковима текућих пројеката, као и о будућим инвестицијама, с обзиром на то да је чврсто опредељење Владе да се наставља са још јачим и бољим инфраструктурним повезивањем у Србији.

Компанија ЦЦЦЦ је иначе прва кинеска компанија која је ушла на српско инфраструктурно тржиште.

Брнабићева се састала и са челницима "Хуавеја", компаније која у Србији послује 18 година и запошљава више од 200 људи, а само у претходне три године уплатила је у буџет више од 40 милиона евра на име пореза.

Имајући у виду развој нових технологија, премијерка је, каже, сигурна да ће и та компанија додатно допринети повећању извоза ИКТ услуга из Србије, за који се ове године очекује да ће достићи 3,8 милијарди евра.

image