Гутереш честитао БиХ на добијању статуса кандидата за чланство у ЕУ

БиХ је званични захтев за чланство у ЕУ поднела 2016. године

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш честитао је Босни и Херцеговини добијање статуса кандидата и рекао да ће са званичницима ЕУ радити на подршци пуноправном чланству БиХ, али и свих земаља Западног Балкана у Унији.

Гутереш се сусрео са председавајућим Председништва БиХ Жељком Комшићем у Њујорку.

Комшић и Гутереш су поновили да осуђују кршење хуманитарног права у Гази и "терор који се врши над невиним цивилима, највећим делом над децом и женама, ништа мање не умањујући терористички чин Хамаса над цивилима Израела", пренео је клиx.ба.

Без обзира на статус, председавајући Комшић је рекао да је доста посла пред БиХ која ће морати да ради на унутрашњим променама у складу са европским законима, као и да се чека одлука о отварању преговора са ЕУ.

Саговорници су разговарали и о седници Савета безбедности посвећеној БиХ, поздрављајући једногласно гласање о продужењу мандата ЕУФОР мисије Алтеа, нагласивши важност њене улоге за мир и стабилност, како у БиХ тако и у читавом региону.

Босна и Херцеговина је потенцијални кандидат за учлањење од 2003. године. Споразум о стабилизацији и придруживању потписала је 2008. године, а званичан захтев за чланство предат је у фебруару 2016. године.