Фон Крамон: Ма колико било горко за Приштину, ЗСО мора бити формирана

Велики део провокација долази из Србије, у то наравно, нема сумње – али, такође видимо да и "Косово" томе даје допринос, поручила Виола фон Крамон

Известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон оценила је да је Охридски споразум добра основа да Косово материјализује свој проевропски став и спроведе реформе у процесу чланства у Европској унији и Савету Европе, истичући да на том путу, ма колико било горко, мора да испуни обавезу и формира Заједницу српских општина, преноси "Газета експрес".

"Ма колико горко било, мора се испунити један услов, а то је предлог за формирање Заједнице у неком облику. Пошто је то толико дуго трајало, та обавеза потписана је два пута, 2013. и 2015. године, наравно да је цео процес застао", рекла је Фон Крамон.

Према њеним речима ако обе стране покажу одређену политичку вољу за постизање компромиса, може да се направи огроман корак напред у процесу нормализације.

"Велики део провокација долази из Србије, у то наравно, нема сумње – али, такође видимо да и Косово томе даје допринос", рекла је она за "Дојче веле".

Говорећи о проширењу ЕУ, Фон Крамон каже да је по први пут толико повољна геополитичка ситуација да су чак и критичари ширења ЕУ дошли до закључка да је проширење неопходно.

"Теоретски, предуслови за проширење не могу бити бољи. А сада имамо новац у рукама", оцењује фон Крамон, подсећајући да је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен недавно посетила Западни Балкан и рекла да ће ЕУ финансијски подржати земље региона на путу ка чланству.

Сматра да Србија користи та средства, али не усклађује своју политику са ЕУ.

"Али, шта бих ја урадила? Наравно, морала бих то јако да условљавам, што значи да не могу само да дам новац, поготово не за место као што је Србија, где видим да су основне вредности Европске уније јасно нарушене", рекла је она.

Оцењује да у Србији "опозиција нема приступ медијима, да се нападају активисти, да штампа није слободна и независна".

"Мислим да неће помоћи ако изађете тамо и кажете: имамо новца за вас, желимо да вам помогнемо, желимо да подржимо инфраструктуру и у суштини новац ће сигурно доћи, без обзира на ваше политике. Мислим да је то грешка", каже Фон Крамон.

Она подсећа да је Немачка један од највећих инвеститора у Србији и да је захваљујући томе у последњих десет година отворено више од 80.000 радних места.

"То је створило економски просперитет. Требало би да искористимо ово. Морали бисмо много више да се политички ангажујемо и кажемо: од вас очекујемо то и то. И то се мора рећи пред камерама", сматра она и додаје да је економска помоћ Србији од стране Немачке учврстила моћ председника Србије Александра Вучића, а да он, са друге стране, тврди, "контролише штампу и дискредитује ЕУ".