Председник Србије: У лице сам рекао Шолцу, Макрону и Мелони да нећу признати "Косово"

Нема претњи, али разумем да можемо да се суочимо са одређеним последицама, поручио је председник Србије

Председник Србије Александар Вучић нагласио је да је неће признати независност Косова, иако добро разуме да можемо да се суочимо са последицама.

"У лице сам рекао Шолцу, Макрону, Мелони да нећу потписати и нећу прихватити независност Косова, они су последњег пута питали када ћеш да потпишеш документа, рекао сам да нећу да потпишем. Нема претњи, али разумем да можемо да се суочимо са одређеним последицама. Лагао бих када бих рекао да су то претње, да ти људи имају непримерен речник. Ми имамо добре односе. Они разумеју, али инсистирају, иако виде шта ради Курти", рекао је Вучић гостујући на ТВ Танјуг. 

Председник је рекао да је нова рунда дијалога требало да буде одржана у Бриселу 6. или 7. новембра, али да мисли да друга страна није то прихватила. 

Истакао је да се сваког дана понаша одговорно и озбиљно, без обзира на кампању.

"Осећам неку врсту дуга према тој политичкој странци. Ја сам се у потпуности понашао као председник који је на претходним изборима штитио интересе земље. Док су сви остали, посебно из опозиције, се понашали као да никакве везе то са нама нема, и да не можемо да будемо кажњени и одговорни. Већ су само хтели да допру до емоција бирача", рекао је председник.

Председник додаје да је и данас на снази Резолуција 1244, на коју се позивају када говоре о мандату Кфора, али не желе да је поштују.

"Мислите да ће велике силе да кажу да су се прешли? Када сте то видели, када се то догодило? Прост је разлог, а има још један додатни. Ми смо камичак у ципели, и то моје тврдоглаво понављање ове приче о 1999. години. Зато што ће у неком тренутку морати да се прекине рат у Украјини. Њихова аргументација ће бити да је погажен територијални интегритет Украјине, али ће контрааргумент бити да су они исто урадили, нападом на СР Југославију", истакао је председник.