Хрватски медији: Пао кључни доказ против бившег власника "Агрокора"?

Случај је пао због изузимања кључног вештачења које се, са ценом од милиона евра, испоставило као најскупље вештачење у Хрватској

Високи кривични суд Хрватске одлучио је да књиговодствено-финансијско вештачење КПМГ-а Пољска, које представља кључни доказ против бившег власника "Агрокора" Ивице Тодорића и осталих осумњичених, изузме из списа предмета, јавља хрватски портал "Данас".

Портал незванично сазнаје да је случај пао због изузимања кључног вештачења.

Одбрана Тодорића и одбрана осталих осумњичених је од почетка указивала да је спорно вештачење незаконит доказ због сукоба интереса оних који су радили на предмету.

"Кључни разлог је што је Камал Исмаил у мањем делу радио вештачење. А у највећем делу су га радили делатници КПМГ Хрватска, која је истовремено радила за привремену управу 'Агрокора'. Вештак мора да буде неутралан", објаснио је раније адвокат Анто Нобило.

Иначе, ово најскупље вештачење у Хрватској плаћено је више од милион евра, па га је оптужно веће загребачког Жупанијског суда раније ове године прогласило незаконитим доказом.

"Ово је величанствена победа", казао је још у марту Тодорић.

Хрватски председник Зоран Милановић коментарисао је данас случај "Агрокор" и поручио да држави прети опасност да ће морати да врати велики новац.

"Чак и ако је Тодорић у праву, не могу по свом положају навијати за њега јер бих био ситни злобник. Како су то Пленковић и екипа одрадила, то је друго питање", рекао је Милановић новинарима након обиласка дела границе са БиХ.

Он је додао да не зна да ли ће на крају Тодорић добити државу на суду, али је подсетио да је бивши власник "Агрокора" у Хрватској био прогањан као да је ратни злочинац.