Фиторе Пацоли: Неће бити српских избора на КиМ док су на власти Самоопредељење и Курти

Посланица из Приштине реаговала је поводом писаног захтева који је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић упутио шефу ОЕБС-а на КиМ Мајклу Давенпорту, од кога је тражио да обезбеди ангажовање те мисије у организовању и одржавању избора на КиМ

Посланица Самоопредељења Фиторе Пацоли изјавила је да неће бити "српских избора" на Косову и Метохији док је на власти странка на челу са Аљбином Куртијем.

"Петковић је затражио од ОЕБС-а да обезбеди учешће мисије у организацији и одржавању општих избора Србије на 'Косову' у складу са досадашњим изборним процедурама на 'Косову' до 2020. године. На 'Косову' су били српски избори када су владали ДПК (Демократска партија Косова), ДСК (Демократска лига Косова) и АБК (Алијанса за будућност Косова). Српских избора на 'Косову' није било, нити ће их бити све док је на челу државе Самоопредељње премијера Аљбина Куртија", навела је Пацоли на Фејсбуку. 

Пацоли је то објавила поводом писаног захтева који је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић 3. новембра упутио шефу ОЕБС-а на КиМ Мајклу Давенпорту, од кога је тражио да обезбеди ангажовање те мисије у организовању и одржавању избора на КиМ.

Претходно је Канцеларија за Косово и Метохију од Републичке изборне комисије примила допис да, у оквиру својих надлежности, пружи помоћ у спровођењу избора за народне посланике Народне Скупштине Републике Србије.

У документу у који је Танјуг имао увид Петковић је, позивајући се на мандат ОЕБС-а на КиМ, подсетио на улогу и дужност мисије ОЕБС-а у обезбеђењу сигурности и транспарентности изборног поступка на КиМ.