Курти купује време: Прича о нормализацији је алиби за разводњавање ЗСО

Некадашњи шеф дипломатије СРЈ Владислав Јовановић сматра да Србија не сме да падне у замку систематског притиска и да још више ослаби и почне да размишља о могућем омекшавању позиција

Док Приштина као домаћин специјалном изасланику ЕУ Мирославу Лајчаку "продаје причу" да је посвећена нормализацији односа са Београдом и примени анекса Охридског споразума, који укључује и основање Заједнице српских општина, премијер лажне државе Аљбин Курти заправо купује време, како би разводнио суштину ЗСО, наводе "Вечерње новости".

Он је поновио став да ће нацрт ЗСО, кад буде коначно дефинисан дати Уставном суду на разматрање, а све како би проширио простор да може да пролонгира њено формирање. 

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић истиче да Приштина све ради да не би спровела потписано, у нади да ће Србија попустити под притиском одређених западних земаља и одрећи се КиМ.

Некадашњи шеф дипломатије СРЈ Владислав Јовановић сматра да Србија не сме да падне у замку систематског притиска и да још више ослаби и почне да размишља о могућем омекшавању позиција.

"Ми своје позиције не смемо да спустимо ниже од ових које су наше црвене линије. Запад на неки начин маневрише са Приштином. Не само да их не тера да спроведу оно што је договорено пре деценију, да прогутају 'залогај који је спреман за јело', већ разводњавају првобитну верзију, покушавајући да Албанцима иду на руку - да ће са сваким наредним преговорима успети да за корак 'обезубе' ЗСО. Да би, с временом, наш народ као компензацију, прихватио какав-такав ЗСО", истиче Јовановић. 

Он додаје да Србија мора да задржи доследност и да буде непоколебљива, јер је "време наш савезник", пошто се појављују "нови ветрови који дувају у нашу корист".