Србија и Балкан

Лајчак о посети Приштини: Фокус на постизању тренутног напретка у имплементацији споразума

Представник ЕУ се састао са Бесником Бисљимијем, командантом Кфора и представницима опозиције
Лајчак о посети Приштини: Фокус на постизању тренутног напретка у имплементацији споразумаwww.globallookpress.com © Danil Shamkin

Известилац ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак каже да је током посете Приштини предложио јасан дневни ред за предстојећи састанак у Бриселу, усклађен са очекивањима европских лидера, као и да ће примарни фокус бити на постизању тренутног напретка у имплементацији споразума и проналажењу одрживих решења за изазовну ситуацију на Северу.

Лајчак је на Фејсбуку навео да је циљ његове посете био да постави темеље за предстојећи састанак главних преговарача, који ће се одржати ускоро.

Додао је да је поред разговора са замеником приштинског премијера Бесником Бисљимијем, информисао и шефове дипломатских мисија ЕУ са седиштем на Косову.

"Поред тога, састао сам се са командантом Кфора Улуташом. Наш разговор се базирао на безбедносну ситуацију на Северу Косова, а ја сам му пружио свеобухватно ажурирање о дијалогу и предстојећим преговорима. Захвалан сам на продуктивној сарадњи", навео је Лајчак.

Лајчак је посету завршио састанком са представницима опозиционих партија.

"Имали смо интерактивне дискусије о недавним дешавањима, као и о будућем путу у дијалогу и на путу Косова у ЕУ", истакао је, између осталог, Лајчак.

Лајчак је у понедељак допутовао у ненајављену дводневну посету Приштини, коју је описао као наставак посете "велике петорке" 21.октобра, делегације коју су чинили изасланици ЕУ, САД, Немачке, Француске и Италије и недавног састанка са европским лидерима у Бриселу.

Портпарол Европске уније Петер Стано рекао је раније за Танјуг да Лајчак планира да ускоро посети Србију како би разговарао о наредним корацима.

image