За две недеље откривено 4.500 ирегуларних миграната у Србији

Полицијски службеници су од почетка ове акције контролисали 81.201 возило, како би илегални транзит миграната кроз Србију у земље Европске уније био спречен

Припадници Министарства унутрашњих послова су од 27. октобра пронашли око 4.500 ирегуларних миграната, који су се скривали у пограничним појасевима на подручју Сомбора, Суботице, Кикинде и Пирота, саопштио је данас МУП. Мигранти су откривени током опсежне акције усмерене на сузбијање ирегуларних миграција, која се од 27. октобра спроводи по налогу министра унутрашњих послова Братислава Гашића.

У сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције, до сада је више од 3.000 ирегуларних миграната превезено у прихватне центре. Даљи кораци, како се наводи, усаглашени су на састанку на Палићу који је министар Гашић одржао са сарадницима и комесарком за избеглице и миграције Наташом Станисављевић.

Од почетка акције, детаљном претрагом терена, више стотина полицијских службеника пронашло је пет аутоматских пушака, пет пиштоља, око 1.580 комада муниције различитог калибра, више стотина страних пасоша и мању количину наркотика.

Осим тога, пронађено је пет земуница у којима су се мигранти и кријумчари скривали. Полицијски службеници су од почетка ове акције контролисали 81.201 возило, како би илегални транзит миграната кроз Србију у земље Европске уније био спречен.

Контролисано је 330 објеката, од којих је највећи број у Суботици. У овој акцији ухапшено је осам кријумчара и задржано још 119 особа због различитих кривичних дела, истиче МУП.

Поднето је 17 кривичних пријава за кривично дело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи, 11 кривичних пријава у вези са оружјем, пет кривичних пријава за неовлашћено држање опојних дрога, као и 10 кривичних пријава за друга кривична дела.

Поднето је и 457 прекршајних пријава из Закона о странцима, као и 79 за прекршаје из Закона о граничној контроли.

Припадници Министарства унутрашњих послова, осим на северу, спроводе појачане активности и на југу земље, спречавајући улазак ирегуларних миграната из Бугарске и Северне Македоније.

"Ову борбу МУП ће истрајно спроводити док проблем ирегуларних миграција не буде решен и ланац кријумчарења људи у потпуности пресечен", наводи се у саопштењу.