Србија и Балкан

Вархељи: Београд и Приштина да се укључе у дијалог и спроведу договорене споразуме

Европски комесар за проширење истакао је и да је Србија напредовала у усклађивању спољне политике са ЕУ, али да брине то што није увела санкције Русији
Вархељи: Београд и Приштина да се укључе у дијалог и спроведу договорене споразуме© Photo: Milos Tesic/ATAIma

Београд и Приштина треба да се конструктивније укључе у дијалог и спроведу договорене споразуме, што подразумева успостављање Заједнице општина са српском већином и нормализацију односа, рекао је европски комесар за проширење Оливер Вархељи на седници Одбора за спољне послове Европског парламента.

Комесар је том приликом представио Извештај о проширењу у ком је истакнуто да је Србија спровела уставне амандмане за независност судства, медијске законе и испунила услове за отварање још једног кластера.

По његовим речима, Србија је напредовала у усклађивању спољне политике са ЕУ, али разлог за бригу је што још увек није увела санкције Русији.

Када се ради о Приштини, констатовао је да је ситуација на северу условила неколико криза.

"Недостатак одлучних поступака за деескализацију је условио мере. Веселимо се 1. јануару и визној либерализацији", додао је Вархељи.

Одговарајући на питање известиоца за Црну Гору Тонина Пицуле о дешавањима у Бањској рекао да је једино могуће решење да се одговорни изведу пред суд.

Вархељи је казао да је за Београд и Приштину важно да учествују у дијалогу и спроведу споразуме јер је то саставни део Плана раста ЕУ за Западни Балкан.

Наиме, реч је о новом приступу који треба да затвори економски и друштвени јаз између овог региона и Европске уније и створи прилику за рану интеграцију региона у ЕУ, пре него што јој се придружи. У оквиру истог предложена је финансијска помоћ од шест милијарди евра.

План раста ЕУ за Западни Балкан

"Желимо да се Западни Балкан поступно интегрише у јединствено тржиште и пре пуног чланства. План за раст убрзаће темељне реформе. Желимо да појачамо финансијску подршку, а то је пакет од шест милијарди евра од којих су две неповратна средства, а четири повратни зајмови. Циљ је постићи усклађивање до 2030", рекао је Вархељи.

План који, по његовим речима доноси стварне предности за обе стране, има четири аспекта, од којих први подразумева што бржу интеграцију заинтересованих партнера са Западног Балкана у оквиру четири слободе, то јест у области слободног кретања људи, робе, капитала и услуга, и да се што брже изборе с преузимањем свих обавеза које произлазе из процеса и правила ЕУ.

ЕУ је у том смислу спремна да помогне, али заузврат тражи да то допринесе просперитету, стабилности и безбедности региона.

Други стуб овог плана је да се помогне партнерима на Западном Балкану да убрзају процес реформи. Као трећи аспект истакао је да, када се ове земље интегришу с тржиштем и социјалним системима ЕУ, не могу саме на том путу да затворе јаз у финансијској подршци и да ће зарад тога ЕУ обезбедити додатну подршку.

"Зато предлажемо Савезу да повећа финансијску подршку за агенду реформи и обезбедимо додатних шест милијарди евра", рекао је Вархељи и нагласио да је подстицај Западном Балкану потребан и том региону, али и ЕУ.

image