Србија и Балкан

Ивица Дачић у "Релативизацији": Кључ политичке стабилности је однос СНС-а и СПС-а

Саговорник Љиљане Смајловић објашњава како је 5. октобар помогао СПС-у, зашто је гласао против драконског закона о јавном информисању за време Тадића, шта су предности концепта 'Вучић председник, Дачић премијер' и због чега данашњу опозицију поистовећује са ДОС-ом
Ивица Дачић у "Релативизацији": Кључ политичке стабилности је однос СНС-а и СПС-а

У 51. епизоди емисије "Релативизација" Љиљана Смајловић је разговарала са Ивицом Дачићем, министром спољних послова и председником Социјалистичке партије Србије (СПС).

И он и његова странка представљају редак пример политичког преживљавања у немогућим условима, констатује ауторка емисије и пита се у чему је тајна?

Основна снага је у идеји око које су се окупили социјалисти, раније социјалдемократе и комунисти, каже Дачић.

"Идеја опстаје у било ком појавном облику, али то може само ако прати реформе друштва, ако није музеј старина и ако постоји доследност", истиче министар.

По његовим речима, Дарвинов принцип важи и у политици: све се мења, битно је бити свестан свих грешака које сте имали, јер онај ко их није свестан ће да их понавља. 

"Време после 2000. године је било време велике хистерије, насиља без икаквих суђења, време кризних штабова итд. Многи нису предвиђали да ће СПС да опстане. Ми смо имали проблем и унутар партије, јер је део партије сматрао да ми не треба уопште да се мењамо и да је то само привремено и да ћемо ми исто као и они да се вратимо - револуционарним путем. То не спада у добру политику. Многи су излазили из партије, што нам је помогло, јер се отворило место за оне који су ту због идеја, а не из користи", истиче Дачић. 

Након што је Милошевић испоручен Хагу, како сте избегли да се партија подели на оне за и против Милошевића, пита Смајловић.

"Ми смо њему одавали сву почаст, помагали његовој породици, финансирали одбрану, али смо доносили аутономне одлуке ко ће да управља партијом, а не да Милошевић донесе ту одлуку преко неких својих структура. Направили смо неку врсту баланса", каже министар. 

Подсећа да се Милошевић сам бранио, није имао адвоката, али су морали да буду плаћени сви који су му помагали.

"Нас је одбрана коштала 20-30.000 евра сваког месеца, али се никад није десило да нешто стане због тога. А мене су тад нападали да сам против Милошевића", каже Дачић.

То би био крај за СПС

Била је добра одлука да правимо владу са Коштуницом после Ђинђићевог убиства, иако су Американци били против, иако су многи у партији били против тога, оцењује лидер СПС-а и додаје да је то било добро за партију јер су склонили са власти демократе, који су им били "највећи противници у том тренутку".

Наводи да 2008. није могао да преузме одговорност да поново прави власт са Шешељом, "јер би то био крај за СПС", "као што ни сада Вучић никада неће направити коалицију са Шешељом".

Смајловић истиче да је Дачић био против, када је Тадић - по наговору Динкића који хоће да се освети "Куриру" - донео најдраконскији и скандалозан закон о јавном информисању. 

"Звали су ме на састанак код Тадића, где су били Динкић и Мики Ракић, где су то тражили од мене. Ја сам рекао 'Слушајте, можете да ме стрељате, али ја сигурно нећу да гласам за тај закон, јер сам ја све то прошао са Милошевићем кад је био онај закон 1998'. То је исто био плод дневнополитичке потребе да се обрачунате са неким људима. Чак је и Шешељ био против неких одредби. Мислим да је то нанело огромну штету", оцењује лидер СПС-а. 

ДОС је упропастио идеју демократских промена

Напредњаци се љуте јер им се чини да је сав удар на Вучића, а да ви летите испод радара, примећује ауторка емисије. 

"Ја не бежим од тога. Ја сам и Вучићу говорио више пута, то је добро у оном концепту 'Вучић председник, Дачић премијер', јер ви делите одговорност и имате две мете. Овако је напад на Брнабић напад на Вучића. Ја никад нисам хтео да прећутим када нападају Вучића. Ја обожавам кад ме неко нападне, зато да бих могао да се браним, односно да нападнем и ја", објашњава министар. 

По његовој оцени, СПС је "последњи бедем опстанка ове власти, јер са нама постоји стабилна политичка већина". 

Да се неко успавао 6. октобра и да се сад пробудио, не би могао да верује ко је сада на власти и питао би се где су странке ДОС-а, каже лидер СПС-а.

"Пети октобар је нама у СПС-у помогао да увидимо своје грешке и у програмском и у кадровском смислу и да нађемо нову мотивацију и перспективу. Тешко је питање да ли неко ко је имао власт, па изгуби власт, да ли ће да преживи. Али је још теже питање, кад добијеш власт да ли ћеш успети да преживиш, у смислу да ли ће те власт уништити? Управо смо то имали код ДОС-а: изневерена очекивања, сукоби, свађе... Они су упропастили идеју демократских промена", оцењује Дачић.

Он наводи да је највише успеха у европским интеграцијама освојено у време њега и Вучића.

"Кључ политичке стабилности је тај однос СНС-а и СПС-а. Зато не само да нико нема потребу да сумња у нас, него чак и ако све друго падне, последњи бастион те везе са СНС-ом ће бити СПС", закључује лидер СПС-а.

Двоструки стандарди међународне заједнице

Ми имамо много тога да замеримо међународној заједници, каже Дачић.

"Управо те двоструке стандарде. Јер шта су рекли поводом Израела? 'Израел има право да се брани'. Слажем се. Али је и Србија имала право да се брани", сматра министар. 

За Србију су, по његовим речима, увек говорили о несразмерној употреби силе и на крају су признали "Косово".

"Обама је једном позвао све земље света да не признају Палестину док се Палестина и Израел не договоре. То је све супротно од онога што су радили на нашем примеру", наводи Дачић.

Рат у Гази не утиче на расположење пред изборе у Србији као рат у Украјини и нема тако директан утицај, "и то пре свега због Русије и због политизације тог питања и везивања за питање КиМ и заштиту нашег територијалног интегритета и суверенитета".

"Кад ви питате западну Европу 'добро, ако ми сада уведемо санкције Русији и Русија се наљути на нас и неће да стави вето на то да КиМ постане члан УН, је л се ви обавезујете да нећете да гурате Косово у УН'? Али нико неће да се обавеже", објашњава министар. 

Опозиција нема одговор на питање Косова и Метохије

Он сматра да опозиција нема одговор на питање "шта ћемо са Ким".

"Ја сад питам и Борка Стефановића и Маринику и Ђиласа и све ове из ДОС-а - јер то је ДОС, немојте да се лажемо, то су фронцле ДОС-а, десета лига ДОС-а из оног периода, они нису ни постојали у то време. То како се они понашају, како прете, сада Вучићу, а некад Милошевићу... Причали су чак да Србију треба бомбардовати да би се склонио Милошевић. Тако и сада, да се уведу санкције против Вучића, односно против Србије", наводи Дачић.

Када погледате истраживања јавног мњења, велики број људи не зна ко су људи који представљају ту такозвану проевропску опозицију, каже лидер СПС-а.

"Мени су Немци рекли зашто су они били љути на Тадића и на Демократску странку. Та им је гарнитура обећала да - ако се они сви сложе да питање проглашења независности 'Косова' иде на Међународни суд правде на саветодавно мишљење - да ће после тога Србија да поштује то мишљење. И да су их слагали", подсећа Дачић. 

Он додаје да је ту од самог почетка напредњачке власти.

"Ја никад нисам чуо да је направљен неки дил, нешто што би било испод црвене линије наших националних интереса. Морао бих да знам. Како да водим спољну политику, а да је Вучић прихватио нешто што ја не знам. То је немогуће. Ја знам да је то за њега апсолутно неприхватљиво", поручује саговорник. 

Ситуација, по његовој оцени, није нимало добра.

"Сви се труде да нас прикажу да смо ми одговорни за ово што се десило у Бањској у смислу да ми подржавамо тероризам и рушимо територијални интегритет 'Косова'. То су смешне оптужбе јер су потпуно на лажним основама, а то је да постоји територијални интегритет 'Косова'. Како ми можемо да будемо терористи у сопственој држави?", пита се Дачић. 

image