Србија и Балкан

ЕУ потврдила: Наредна рунда дијалога у Бриселу 16. новембра

Фокус састанака биће на наредним корацима у процесу нормализације и примени онога што су Београд и Приштина до сада договорили, каже портпарол ЕУ Петер Стано
ЕУ потврдила: Наредна рунда дијалога у Бриселу 16. новембраwww.globallookpress.com © Daniel Kalker/dpa

Наредни састанак шефова преговарачких тимова Београда и Приштине, чији ће домаћин бити специјални изасланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак, биће одржан у Бриселу 16. новембра, потврђено је "Гласу Америке" у ЕУ.

Портпарол ЕУ Петер Стано је изјавио да ће фокус бити на наредним корацима у процесу нормализације и примени онога што су две стране до сада договориле.

Лајчак је недавно био у Приштини где се састао са шефом преговарачког тима Бесником Бисљимијем и представницима косовске опозиције, који су потврдили да су са Лајчаком разговарали о нацрту статута Заједнице српских општина који су предложили ЕУ и САД.

Из ЕУ нису потврдили да ли ће Лајчак пре сусрета у Бриселу долазити у Београд на разговоре.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић потврдио је да ће учествовати у наредној рунди дијалога 16. новембра.

У саопштењу Канцеларије наводи се да је "ЗСО оквир и гарант за очување права, али и испреговараних надлежности за Србе на Косову и Метохији".

"Као такви, сви договори о Статуту Заједнице српских општина и већ утврђених надлежности српског народа на КиМ, по споразумима из 2013. и 2015. године, морају да буду у складу са Уставом Републике Србије, Повељом Уједињених нација и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН", казао је Петковић.

Он је подсетио да је ЗСО испреговарана пре више од десет година у Бриселу и да не могу да је промене "једна изјава, нити нечија листа жеља".

image