Србија и Балкан

"Браћо, гледајте РТ"

Вероватно нас нигде у свету нису очекивали толико као овде, поручује главна уредница РТ-а Маргарита Симоњан
"Браћо, гледајте РТ"© РИА Новости

РТ је покренуо онлајн портал на српском језику – РТ Балкан. Нови мултимедијални портал ће из другачије перспективе покривати најактуелнија регионална и светска дешавања. Почетак емитовања телевизијског програма РТ на српском језику планира се до 2024. године.

"Вероватно нас нигде у свету нису очекивали толико као овде. И желим да се обратим драгим Србима на њиховом језику: Браћо, гледајте РТ", рекла је Маргарита Симоњан, главна уредница РТ, и поручила: "Отворили смо РТ на Балкану. Зато што је Косово - Србија."

"Сада ће становници региона имати приступ РТ на српском језику, што ће пружити потпунију слику савременог света. Постати део медијског простора Балкана за нас је велики изазов. Али, спремни смо на то", рекла је Јелена Милинчић, главна уредница РТ Балкан.

Осим сајта (rt.rs), РТ Балкан је такође доступан на Телеграму (https://t.me/rtbalkan), на Фејсбуку (https://m.facebook.com/rtbalkan.rs/), Инстаграму (https://www.instagram.com/rtbalkan), Твитеру (https://twitter.com/rtbalkan), Тик току (https://www.tiktok.com/@rtbalkan) и на Јутјубу (https://www.youtube.com/@rtbalkan).

Раније је чувени српски редитељ Емир Кустурица приметио високе стандарде рада РТ: "Руски ТВ канал РТ је најбољи пример онога што телевизија треба да буде, за разлику од Би-Би-Сија и Си-Ен-Ена где приказују једностране информације."

Главна и одговорна уредница РТ Балкан Јелена Милинчић рођена је у Србији и од оснивања ради као дописник и водитељ канала РТ на шпанском језику. Коаутор је документарног филма "Зашто?", снимљеног поводом 15. годишњице почетка НАТО операције у Југославији. Филм је стигао у финале међународне награде Асоцијације за међународну радиодифузију АИБ у Лондону и однео победу на Кубанском међународном радиотелевизијском фестивалу.

Међународна телевизијска мрежа РТ обухвата вести на енглеском, арапском, шпанском, француском, немачком језику и документарни канал РТД. Мрежа такође укључује онлајн портале на седам језика и глобалну мултимедијалну агенцију РУПТЛИ, која нуди ексклузивни садржај ТВ каналима широм света. РТ је 2020. постао први информативни канал на свету који је достигао 10 милијарди прегледа на Јутјубу, испред Би-Би-Сија, Си-Ен-Ена, "Ал Џазире", "Јуроњуза", "Фокс њуза". РТ је једини руски ТВ канал који је једанаест пута номинован за престижну награду Еми.

image