Србија и Балкан

Селаковић: За Србију је данас дан победе у Првом светском рату

Министар упозорава и да "нико у међународним односима не живи од старе славе"
Селаковић: За Србију је данас дан победе у Првом светском рату© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Имајући у виду колике је жртве српски народ поднео и читаву епопеју рата, која је по много чему јединствена у историји света, сматрам за моралну обавезу да овај дан називамо даном победе у Првом светском рату, рекао је министар за рад, борачка и социјална питања Никола Селаковић у интервјуу за "Вечерње новости".

Говорећи о постисторијском инжењерингу, министар истиче да је Гаврило Принцип тираноубица, а не терориста, јер је аустроугарска званична политика у БиХ систематски почела да негира право српског народа на национални идентитет и опредељење намећући Калајеву идеологију бошњаштва.

"Група младих људи сматрала је да ће последице тиранске власти бити окончане онога тренутка када изврше атентат на престолонаследника, који је намерно, знајући значај Видовдана на Србе, дошао на војне маневре у Источној Босни који и тиме Србима гурнуо прст у око", подсећа Селаковић.

На питање како је дошло до тога да Хашим Тачи на стогодишњицу од завршетка Великог рата у Паризу седи одмах иза председника сила победница, министар каже да "нико у међународним односима не живи од старе славе".

"Традиција добрих односа може да буде добра основа за надградњу нечега у будућности, али она сигурно није нешто што по аутоматизму подразумева одговарајући став или понашање. У тренутку када иза Макрона седи Хашим Тачи, у Француској немамо више генерације које су са нашим дедовима и прадедовима пробијале Солунски фронт", истиче Селаковић. 

Додаје да је Француска земља која је признала и спонзорисала тзв. Косово, "а ми морамо да се боримо и да видимо шта смо ми радили да не би дошло до тога".

"Онима који су спонзорисали независност 'Косова' се жури и притискају нас да урадимо нешто што ниједна друга земља није урадила, а ми у нашој истрајности покушавамо да будемо што је могуће чвршћи. Оно што од нас хоће, а то је признање 'Косова', никада неће имати", поручује министар.

image