Србија и Балкан

Црна Гора први пут слави Његошев дан

Државни празник посвећен рођењу Петра Петровића Његоша слави се нерадно
Црна Гора први пут слави Његошев данwww.globallookpress.com © Martin Siepmann/http://imagebroker.com/#/search/

Црна Гора данас први пут слави Његошев дан као званични државни празник, у знак сећања на данашњи датум 1813. године, када је на Његушима рођен владика, песник, филозоф и државник Петар Други Петровић Његош.

Празник се обележава нерадно, данас и сутра.

"Траг који је Његош оставио на самом бићу нашег народа је неизбрисив и његово стваралаштво представља кичму народне културе, писмености и духовности", поручио је председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић честитајући празник.

Његошев дан, поручио је потпредседник Владе Алекса Бечић, није само прилика за сећање на дела великог песника и владара, већ и тренутак када се заједно слави оно најлепше што Црна Гора има да понуди - своју културу, историју и духовност.

Бечић је истакао да Његошев дух и његове бесмртне речи треба да наставе да инспиришу, подучавају и воде ка будућности у којој ће црногорска култура цветати, и бити препозната и цењена у целом свету.

Министарка културе и медија Тамара Вујовић навела је да се Црна Гора, кроз Његошева дела, отвара свету, показујући да границе не могу ограничити универзалност људског духа, а да је Његошев дан прилика да се славе вредности које су обликовале прошлост и које ће осветлити будућност, али и да се освести значај националне културе као чврстог стуба државе.

Тринаести Дани Његошеви, подсећа РТС, завршени су синоћ у Никшићу, а у Парохијском дому одржана Свечана академија под називом "Велика Скупштина уочи Дана Његошевог".

Из Митрополије црногорско-приморске поновљена је идеја о враћању Његошеве капеле на Ловћен, а из локалне управе саопштено да је донета одлука да се подигне споменик Његошу у Никшићу.

image