Србија и Балкан

Колико вреди Куртијев потпис у Бриселу: РКС таблице стара батина за Србе на северу КиМ

Иако се пре годину дана обавезао на супротно, Курти ових дана спроводи бесомучну кампању пререгистрације на РКС таблице, а под претњама 1.200 возила на северу КиМ већ пререгистровано, Срби збуњени, чекају став Београда
Колико вреди Куртијев потпис у Бриселу: РКС таблице стара батина за Србе на северу КиМ© Зоран Шапоњић

"Данима сам се двоумио и преиспитивао. Чекао шта ће урадити моји пријатељи, комшије из улице, рођаци... У четвртак сам отишао и пререгистровао своје возило са КМ на РКС таблице. Нису ме много питали, срећом, све је брзо завршено. Сад имам регистровано возило, али сам, са друге стране понижен и посрамљен пред самим собом".

Овако јутрос, 13. новембра 2023. године, један од Срба из Северне Митровице прича за РТ Балкан о својој одлуци да после година и година отпора, непристајања на захтеве Приштине, своје возило са КМ таблица које издају органи Републике Србије пререгиструје на РКС таблице које издају власти лажне државе Косово.

Наш саговорник прича како су и неке од његових комшија из улице урадили оно што и он, други још чекају.

"Људи не знају шта да раде, са једне стране је понос, отпор лажној држави, жеља да не издамо сами себе, своје ставове, године борбе, са друге стране је живот, потребе, проблеми са којима се суочавамо. Сад ти мени објасни како да организујем живот без возила кад морам да одем до Рашке по лекове за родитеље, кад морам до централне Србије због разних потреба, кад сваки дан морам до Лепосавића да обиђем старе родитеље, да их одвезем у болницу на контроле, кад ми кола затребају по сто пута сваки дан", прича наш саговорник.

Он додаје да су људи збуњени и због тога што им из Београда нико ништа не говори, шта да раде, да чекају још или да региструју возило.

"Прошле године ових дана било је: 'Нема предаје КМ остаје', сад нам нико ништа не говори, људи не знају како да поступе, једно је шта срце заповеда, друго стварност", објашњава наш саговорник.  

Тзв. влада Косова донела је 30. октобра одлуку о продужењу рока за пререгистрацију возила са регистарским ознакама градова на Косову на РКС таблице до 1. децембра. У одлуци је, цинично, наведено да је таква одлука "резултат великог интересовања грађана за пререгистрацијом возила".

Наведено је да "после 1. децембра 2023. године власници возила са ознакама ПР, КМ, ПЗ, ГЛ, УР, ПЕ, ДА и ЂА које су издаване од 10. јуна 1999. до 21. априла 2023. године више неће имати могућност да региструју ова возила на РКС ознаке нити да уђу и управљају возилом на територији Косова".

Пре три дана, заменик командира тзв. Косовске полиције за регион Север Ветон Ељшани изјавио је да је од почетка примене одлуке владе на РКС таблице пререгистровано 1.220 возила.

Поређења ради, од 1. августа прошле године, када је влада тзв. Косова донела сличну уредбу, наредних неколико месеци са КМ на РКС таблице је пререгистровано укупно девет возила, од тога седморо власника аутомобила били су српске националности.

И нешто раније, 29. јуна прошле године, влада тзв. Косова издала је сличну уредбу о пререгистрацији и тада је та одлука била увод у нову кризу и заоштравање, посебно на северу КиМ. Подигнуте су и барикаде на путевима. Касније је примена одлуке неколико пута одлагана, у међувремену су Срби на северу у знак протеста због те одлуке напустили косовске институције. У Северној Митровици, другим градовима и местима на северу појавили су се и леци, поруке "нема предаје – КМ остаје".

У овом тренутку нема поузданог ни прецизног податка колико је у четири општине на северу КиМ тренутно возила са КМ таблицама. У јесен прошле године спекулисало се са податком да је на северу око 9.000 возила регистрованих у систему МУП-а Србије на КМ таблице.

Овде, међутим, ваља имати у виду податак да је косовска полиција од почетка ове године почела да примењује меру према којој је возачима, који су управљали овим возилима било дозвољено да изађу са КиМ али није дозвољаван повратак. Нема податка колико је таквих возила протеклих месеци изашло са Косова.

"Не треба сумњати да је на северу и даље велики број возила са КМ таблицама, на хиљаде сигурно. Људи још чекају, неки су возила пребацили у централну Србију, други се надају неком чуду, а чуда нема. Трећи неће, просто из поноса да ставе РКС таблице на своја возила", каже јутрос наш саговорник из Северне Митровице.

Додаје да, с друге стране, "на путевима, по нашим градовима, на све стране су контролни пунктови, базе, патроле, свако коришћење возила са КМ таблицама посебно сада велики је ризик. Ситуација је тешка да тежа не може бити".

Подсећа и на споразум Београда и Приштине око регистарских ознака из децембра прошле године који је само неколико недеља касније био – мртво слово на папиру.

"Добро ми овде знамо колико вреди Куртијева реч, али, и тада смо се понадали, неки од нас поверовали да је неко решење нађено, да нас неће дирати. Брзо смо уверени у супротно, а ово је само финале те Куртијеве преваре", каже он.

Према том споразуму, Београд се обавезао да неће издавати нове КМ таблице али да ће старе моћи да се продуже, а Приштина да ће престати кампању позива на пререгистрацију и да неће примењивати казнене мере против возача са КМ таблицама.

"Реч је о таблицама које су законске, које легално издаје Република Србија и које ће Срби на северу Косова моћи да користе. Оне ће и даље бити у употреби као и до сада. То значи да ће сви власници аутомобила који поседују КМ таблице моћи нормално да региструју своја возила и продуже важење КМ таблица", објашњено је у новембру прошле године из српског преговарачког тима.

Већ пар недеља касније, Приштина је почела примену мере којом возилима којима је регистрације продужена после 10. децембра није дозвољено да уђу на Косово, односно, таква возила су по уредби Приштине сматрана нерегистрованим.

Овде ваља имати у виду и да је на северу Косова после 7. децембра прошле године, односно две недеље после договора у Бриселу, промењена процедура продужења регистрације за возила са КМ таблицама.

Наиме, 7. децембра Влада Србије усвојила је уредбу о посебним условима важења регистарских таблица са српским ознакама градова на Косову. Према тој уредби, "важење старих таблица продужаваће се до трајног решења у склопу дијалога, али се неће издавати нове регистрационе налепнице, односно, таква возила у саобраћају ће моћи да учествују уз доказ о техничкој исправности и обавезном осигурању".

Косовска полиција, међутим, од почетка јануара, возила са КМ таблицама са старим регистрационим налепницама сматра нерегистрованим.

image