Србија и Балкан

Мађарски десничари траже војску и жандармерију на граници са Србијом: Пуцати на мигранте

Из партије Наша домовина апелују да се илегални мигранти на југу Мађарске зауставе тако што ће се граничарима дати овлашћења да пуцају
Мађарски десничари траже војску и жандармерију на граници са Србијом: Пуцати на мигранте© Tanjug/Attila Volgyi

Мађарска опозициона странка крајње деснице Ми Хазанк (Наша домовина) позвала је владу премијера Виктора Орбана да на границу са Србијом пошаље војску "која ће бити у стању да заузда банде кријумчара људи" и да ангажује специјалну пограничну жандармерију.

Лидер те партије Ласло Тороцкаи сматра да би та одлука могла да буде донета будући да су у Мађарској и даље на снази ванредне мере уведене управо због овакве ситуације у пограничном појасу и рата у Украјини.

Апел је иначе упућен са скупа у пограничном граду Ашотхалму који се, уз Морахалом и Реске, налази на мигрантској рути.

Из десничарске партије поручују да илегалне мигранте на југу Мађарске треба третирати као криминалце и зауставити тако што ће се граничарима дати овлашћења да пуцају.

"Мађарска је суверена земља с правом да штити своје границе. Ако Фронтекс, гранична патролна агенција ЕУ, не може да се носи с проблемом, онда би државе чланице то требало да ураде", истакао је заменик председника Наше домовине Давид Доч, те додао да је миграциони талас сада на врхунцу и да у неке квартове европских градова домаћи житељи не могу ни да уђу.

Иначе, Наша домовина учествовала је у изборној утакмици први пут прошле године и то самостално, освојивши седам посланичких места, што је више од многих опозиционих странака. 

Треба поменути и да, иако је у питању опозициона партија, до сада није била ни у каквом сукобу с владајућим Фидесом Виктора Орбана.

image